wtorek, 10 marca 2009

Ummik huriya i wariacje na temat

Od jakiegos czasu moj czas na pisanie bloga zostal mocno okrojony, a w chwilach gdy nawet mam chwile czasu preferuje spedzic go na czytaniu ksiazek, nauce arabskiego i francuskiego, dyskusjach na forach muzulmanskich...

Przez to takze przestalam ostatnio brac udzial w "festiwalach kuchennych" - czasu brak a tu jeszcze nie tylko trzeba ugotowac ale i zrobic zdjecie i opisac - zmeczenie dalo sie we znaki i wstapilo we mnie wiosenne lenistwo.

Jednak festiwal jaj podszedl mi bo obydwoje z mezem bardzo jajka lubimy, poza tym jest kilka potraw tunezyjskich w ktorych jajka sa nieodlaczna czescia...

zacznijmy wiec od Ummik Huriya

skladniki na 2 osoby:

  1. 2 duze ziemniaki
  2. 2 marchewki
  3. 2 jajka ugotowane na twardo
  4. oliwa z oliwek
  5. sol, pieprz do smaku
  6. ewentualnie oliwki do przybrania

ziemniaki i marchewki obieramy i gotujemy do miekkosci, scieramy widelcem na grube puree tak zeby w bialej masie ziemniaczanej widac bylo marchewke

dodajemy troche oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy do smaku

wykladamy na talerz, na wierzchu ukladamy jajka na twardo pokrojona w czastki i ewentualnie oliwki, calosc polewamy oliwa z oliwek

jemy z chlebem

nie jest to danie glowne, podaje sie je jako "side dish" po szorbie, i kuskusie, albo jako przystawka na poczatku

no wiec tyle potrawa podstawowa

na codzien nie zawsze mamy w lodowce wszystkie skladniki, powstaja wiec rozne wariacje na temat

np dzisiaj ugotowalam ziemniaki i jajka (po 2 ziemniaki i po 2 jajka na lebka), marchewki nie mialam

jedno i drugie pokroilam w plasterki i poukladalam nam na talerzach, polalam oliwa z oliwek, posypalam sola i kuminem i podalam z dodatkiem harissy i swieza bagietka

mniam - pyszny lunchyk :)

Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Wersja oryginalna przepisu przemówiła do mnie kolorystycznie. To pure z ziemniaków i marchewki to świetny pomysł :) A do tego ta chrupiąca bagietka... rozmarzyłam się.