środa, 6 maja 2009

Korzenny deser z jablkiem i gruszka

Z notatnika i karty pamieci...


skladniki na 4 porcyjki:

  • 3 szklanki mleka
  • "laska" cynamonu
  • kilka gozdzikow
  • ok 5 nasion kardamonu 
  • pol jablka (slodkiego)
  • pol gruszki
  • lyzeczka kawy rozpuszczalnej
  • lyzeczka maki, zoltko

Z mleka odlac pol szklanki, reszte wlac do rondelka, wrzucic cynamon, kilka gozdzikow, z nasion kardamonu wyjac nasionka ze srodka i wrzucic do mleka. Wstawic wszystko na malusienki ogien i powolutku podgrzewac. Gdy nabierze aromatu przecedzic przez sitko zeby odlac te wszystkie farfocle. Do goracego mleka dodac kawe i dokladnie wymieszac.

Do zimnego mleka (odlanego na poczatku) dodac lyzeczke maki, dokladnie rozetrzec zeby nie bylo grudek, nastepnie dodac zoltko (dokladnie oddzielone od bialka) i wszystko razem rozstrzepac. Po jednej lyzce dodawac gorace mleko dokladnie mieszajac zeby jajko sie nie zsiadlo. Wszystko wlac do rondelka i powolutku zagotowac nie dopuszczajac do wrzenia, caly czas mieszajac. 

Z jablka i gruszki odkroic kilka plasterkow do dekoracji, reszte pokroic w drobniutka kosteczke i rozlozyc do salaterek lub szklaneczek. Zalac masa mleczna, ozdobic odlozonymi kawalkami jablka i gruszki i odstawic w chlodne miejsce (np do lodowki).

Brak komentarzy: