piątek, 9 października 2009

Falafel


Udalo mi sie odtworzyc przepis jaki zawsze uzywalam (metoda prob i bledow).

Skladniki:

  1. 1 szklanka suchej ciecierzycy
  2. duza cebula drobno posiekana
  3. 2 zabki czosnku posiekane
  4. 3 lyzki posiekanej natki pietruszki lub kolendry (ja raczej nie daje kolendry bo doprawiam duza iloscia kolendry w proszku)
  5. 2 lyzeczki kolendry w proszku
  6. 2 lyzeczki kuminu (inaczej kmin rzymski) w proszku (mozna wiecej ja daje dosc duzo)
  7. lyzka maki pszennej i lyzka maki ziemniaczanej (bez maki falafelki sie totalnie rozpadaja)
  8. sol, pieprz do smaku
  9. lyzeczka-dwie proszku do pieczenia
  10. olej do smazenia

ciecierzyce namoczyc przez noc, nastepnego dnia gotowac ok 1 godziny (ma byc miekka ale nie zanadto) wystudzic

ciecierzyce zmiksowac z dodatkiem cebuli, czosnku, natki i przypraw (tym razem bez natki), podlewajac odrobina plynu z gotowania ciecierzycy zeby powstala gesta masa a mikser sie nie spalil, sprawdzic smak musi byc bardzo mocny i intensywny poniewaz po dodaniu maki zlagodnieje

mase mieszac z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia, formowac kuleczki splaszczac w dloniach i smazyc na glebokim oleju (olej najpierw mocno nagrzac inaczej falafelki nasiakaja tluszczem) 

Tym razem z braku maki ziemniaczanej ktora jest glownym klejem trzymajacym calosc razem, po kilku probach na glebokim oleju skutkujacych rozpadaniem sie kotlecikow usmazylam je poprostu na patelni jak kotlety.

Jedlismy je z dodatkiem salatki z pomidorow (ktorej nie ma na zdjeciu) - pomidory pokrojone w cienkie plasterki posypane drobno posiekana cebula oraz sola i pieprzem.

1 komentarz:

Zaneta pisze...

Salam Fati.
Nie wiem czemu Ci sie falafelki rozpadaja ,moze dlatego ,ze zamiast przez maszynke ,mielisz cieciorke w mikserze. Ja maki nie dodaje ,ale za to czsem daje jajko by sie kupy wszystko trzymalo ;) Pozdrawiam.