poniedziałek, 19 stycznia 2009

Zielona z ryzem...

Jak zwykle popisalam sie bystroscia wiec jest bez zdjecia...

Skladniki:

  1. dwie nogi z kuraka (lub inne miesko - dzisiaj dalam porcje baraninki z koscia i kawalkiem tluszczu)
  2. duza cebula
  3. duzy por (moj kupiony tutaj byl wielkosci 2-3 razy wiekszej niz te, ktore widzialam w Polsce)
  4. 2 galazki selera naciowego
  5. peczek zielonej pietruszki
  6. pol szklanki ryzu (moze tez byc drobny makaron)
  7. sol, pieprz do smaku, ewentualnie kostka rosolowa
  8. 2 lyzki oliwy

Na oliwie podsmazylam drobno poszatkowana cebule, dodalam por pokrojony w koleczka, nastepnie, posiekany seler i zielona pietruszke, chwile przesmazylam...

Na to dodalam miesko, przemieszalam i zalalam ciepla woda (jakies 2 litry), doprowadzilam do wrzenia i gotowalam pod przykryciem przez godzinke. Sprawdzilam smak i wystarczyla szczypta soli i odrobina pieprzu, kostka dzisiaj okazala sie nie potrzebna (dostalam fajny kawalek mnieska).

Wsypalam ryz dokladnie wymieszalam i jeszcze jakis 20 minutek do miekkosci, jeszcze odrobinka pieprzu i voila!

Nawet Kulkowatemu smakowalo mimo, ze nie przepada za zielenina...

Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009

Twoje cialo jest swietoscia...

"Jeśli mnie pamięć nie zwodzi, miałam na sobie króciutki biały top i 
czarną spódniczkę. Wychowana zostałam jako ortodoksyjna muzułmanka, 
i nigdy wcześniej nie nosiłam w obecności mego ojca takich ubrań. 

Kiedy przyjechałam, szofer odprowadził moją młodszą siostrę Lilę do 
apartamentu mego ojca. Jak zwykle, chował się za drzwiami, by nas 
przestraszyć. Wymieniliśmy moc uścisków i pocałunków, tak wiele ile 
można było podczas jednego dnia. Mój ojciec przyjrzał się nam 
dobrze. Potem usadził mnie na kolanach i powiedział coś, czego nigdy 
nie zapomnę. 
Spojrzał mi prosto w oczy i powiedział: 

-Hana, wszystkie wartościowe 
rzeczy, które Bóg stworzył na tym świecie są ukryte i trudno dostępne. 
Gdzie znajdują się diamenty? 
Głęboko pod ziemią, schowane i chronione. 

Gdzie znajdują się perły? 
W głębinach oceanu, schowane i chronione w pięknych muszlach. 

Gdzie znajduje się złoto? 
W kopalniach, pod warstwami skał. Musisz ciężko się napracować, aby 
je wydobyć." 
Spojrzał na mnie z powagą. 

"Twoje ciało jest świętością. Jesteś o wiele bardziej cenniejsza niż 
diamenty i perły, i również powinnaś się okrywać."

Motyl i walka z kokonem

 Jednego dnia, mały motyl zaczął wykluwać się z kokonu; mężczyzna usiadł i przyglądał się jak motyl przeciska swoje ciało przez ten malutki otwór. I wtedy motyl jakby się zatrzymał. Tak jakby zaszedł tak daleko, jak mógł i dalej już nie miał sił. Więc mężczyzna postanowił mu pomóc: wziął nożyczki i rozciął kokon.Motyl wyszedł dalej bez problemu. 
Miał za to wątłe ciało i bardzo pomarszczone skrzydła. Mężczyzna kontynuował obserwacje, ponieważ spodziewał się, że w każdej chwili skrzydła motyle zaczną grubieć, powiększać się dzięki czemu motyl będzie mógł odlecieć i zacząć żyć. Tak się jednak nie stało! 
Motyl spędził resztę życia czołgając się po ziemi z mizernym ciałem i pomarszczonymi skrzydłami. Do końca życia nie był w stanie latać. Człowiek w całej swej życzliwości i dobroci nie wiedział, że walka motyla z kokonem była bodźcem dla jego skrzydeł i dzięki  temu motyl był w stanie latać, gdy tylko pokona opór kokonu. Czasem walka to jest to, czego nam w życiu potrzeba. Jeśli Bóg pozwala nam iść przez życie bez jakichkolwiek problemów, to może to zrobić z nas słabeuszy. Nie bylibyśmy tak silni, jak moglibyśmy być. 
Nie bylibyśmy w stanie latać."

Richta

Richta jest zupa tunezyjska, raczej z polnocy niz poludnia (tak przynajmniej twierdzi moj maz). Zrobilam wczoraj i wczoraj ja pochlonelismy, ale dopiero teraz umieszczam przepis poniewaz nie zdarzylam wczoraj... Oczywiscie jak zwykle drobna modyfikacja poniewaz obydwoje zapomnielismy o makaronie, ktory normalnie dodaje sie do tej zupy - tagliatelle.

skladniki:

  1. filizanka cieciorki
  2. filizanka bobu egipskiego (ful)
  3. duza lyzka posiekanej zielonej pietruszki
  4. dwie galazki selera naciowego (lub jedna bardzo duza)
  5. 4 lyzki przecieru pomidorowego
  6. pol lyzeczki harissy
  7. 2 lyzki oliwy
  8. makaron typu tagliatelle (my zapomnielismy kupic wiec dalismy takie drobne nitki)
  9. sol, pieprz do smaku

Cieciorke i bob namaczamy przez noc

Na oliwie rozsmazamy przecier i harisse, solimy i pieprzymy, wrzucamy odsaczone cieciorke i bob, pietruszke i posiekany seler, podsmazamy chwilke, dodajemy 2 szklanki wody i gotujemy przez pol godzinki.

Nastepnie dolewamy jeszcze litr wody oraz przykrywamy, zagotowujemy i gotujemy przez nastepne pol godziny pod przykryciem (do miekkosci)

Na koniec wkladamy makaron i gotujemy do miekkosci, sprawdzamy smak, ewentualnie dosalamy.

Rozkladamy do talerzy, mozna posypac zielenina...

Smacznego

Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009