czwartek, 29 stycznia 2009

Makaron z sosem na gdid

Dzisiejsza obiadokolacja to jedna z typowych codziennych potraw w Tunezji. Makaron z sosem pomidorowym i gdid.

skladniki:

  1. srednia cebula
  2. 2 duze zabki czosnku
  3. kilka kawalkow gdid (suszonego miesa) [jak mam to dodaje tez osben - takie kawalki jelit z tluszczem w srodku]
  4. duza lyzka przecieru pomidorowego
  5. litr wody
  6. pol paczki drobnego makaronu
  7. sol, harissa do smaku

Cebulke i czosnek drobno siekam, podsmazam na oliwie, dodaje przecier i pol lyzeczki harissy, przesmazam razem, wrzucam gdid mieszam i zalewam woda. Po zagotowaniu przykrywam i gotuje ok 40 minut (w tym czasie woda sie powinna zredukowac o ok 1/3). Wrzucam makaron, sole i gotuje makaron do miekkosci (uwaga trzeba czesto mieszac poniewaz lubi przywierac do dna garnka a potem sie przypalac), gdy jest aldente zdejmuje garnek z kuchenki, mieszam, przykrywam przykrywka i odstawiam na 10-15 minut zeby makaron doszedl.

Smacznego...


Merguezy


Merguezy to baranie cienkie kielbaski. Moga byc "czyste" lub z dodatkiem papryki. My bardzo lubimy te druga wersje. Wystarczy podsmazyc (nie trzeba tluszczu poniewaz wytapia sie z kielbasek) i juz gotowe do jedzenia.

Merguezy mozna dodac do chakchouki, zrobic na nich jajecznice lub omlet, pokrojone laduja na pizzy tunezyjskiej.

Dzisiaj na lunchyk poprostu je usmazylam i podalam z chlebkiem i wytopionym tluszczykiem do maczania chlebka. Pyycha...

kaligrafia piorko + niebieski atrament +biala farba

Moje prace- Seria Prorocy - cz3




Uczymy sie Tajweed (5) (6)