niedziela, 5 kwietnia 2009

Sabr and Shukr - nasheed Zain Bhikha

City of Medina - nasheed Zain Bhikha

Uczymy sie tajweed (9) (10)

Tagine z tunczykiem



Kazdy zna tagine. Marokanskie. Pyszne kawalki mieszne w sosie, rodzaj naszego "gulaszu". W Tunezji tagine to zupelnie inna potrawa - rodzaj jajecznej zapiekanki. Sa rozne rodzaje tagine: najabardziej "klasyczne" z ziemniakami i watrobka, albo z makaronem, z tunczykiem, czy z kurczakiem w srodku. Stale przy wiekszosci rodzajow tagine sa ziemniaki, zielona pietruszka, bulka tarta, serek... No przede wszystkim jajka :)

No to zaczynamy,

skladniki:

  1. 10 jaj
  2. mala puszka tunczyka
  3. cebula
  4. peczek zielonej pietruszki
  5. ze 3 ziemniaki
  6.  duza lyzka bulki tartej
  7. garsc tartego sera (najlepiej w rodzaju parmezan)
  8. kamun (kmin rzymski), kolendra, sol (lub gotowa mieszanka ras-el-hanout)
  9. olej 
  10. ewentualnie platy ciasta na brik

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobna kosteczke, podsmazamy na zloto na oleju, odsaczamy na serwetce

Pietruszke drobno siekamy

Cebule drobno siekamy.

Warzywa mieszamy, dodajemy odsaczonego tunczyka, bulke tarta, ser, doprawiamy i dokladnie mieszamy, po jednym wbijamy 9 jaj caly czas dokladnie mieszajac.

Blaszke smarujemy olejem, jezeli mamy ciasto jak na brik wykladamy nim blaszke (jezeli nie mamy ciasta wystarczy bulka tarta do wysypania blaszki), wlewamy mieszanke jajeczna, wyrownujemy powierzchnie, posypujemy odrobina tartego sera i smarujemy rozmaconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni, najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest dopieczone w srodku.

Kroimy na kwadraty lub prostokaty (a wlasciwie szesciany lub prostopadlosciany).

Podaje sie jako "side dish" dodatek do dania glownego.

salatki po tunezyjsku

U nas juz wiosna, drzewa sie zielenia, ptaki spiewaja. Czas wiec na bardziej "wiosenne" jedzonko :)

skladniki:

  1. pol ogorka "weza"
  2. 2 sredniej wielkosci pomidory
  3. 2 zielone chili (te wieksze)
  4. jablko
  5. srednia cebula
  6. oliwa
  7. sol
  8. sok z pol cytryny
  9. troche wody

Ogorek, pomidory i jablko kroimy w drobna kosteczke, cebule szatkujemy jak najdrobniej, chili tak samo. Wszystko razem mieszamy, polewamy paroma lyzkami oliwy, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy pare lyzek zimnej wody. Odstawiamy do przegryzienia :)

Rozkladamy na talerze

skladniki (2)

  1. pomidor
  2. pol ogorka
  3. troche zielonej salaty
  4. pol cebuli
  5. oliwa, sol, sok z cytryny, woda

Pomidor, ogorek i cebule kroimy w drobna kosteczke. Salate rwiemy lub kroimy w male kawalki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy oliwe, cytryny i sol, mieszamy, i dodajemy troche wody zeby powstalo takie "blotko".

(Przepraszam ze nie mam zdjecia tej drugiej salatki, ale w sumie ona taka "zwykla" ;) )

Smacznego!