sobota, 25 kwietnia 2009

Dzien dobry

Mialam polozyc sie wczesnie zeby wreszcie wstac wczesnie a nie w okolicach poludnia i zabrac sie wreszcie za nauke bo musze nadgonic nauke Koranu, Hadisy Nawawiego i podstawy fiqh. Mialam.

Zamiast tego noc spedzilam na czytaniu blogow studentow medycyny i wspominkach ze studiow... Ehh znowu sie bede uczyc na ostatnia chwile... A mam jeszcze w plecy kilka lekcji francuskiego i kolejna porcje czasownikow nieregularnych z arabskiego...

Czas sie przyznac: jestem leniem, i to leniem patentowanym!!!

A teraz, po zjedzeniu odzywczych platkow z pelnym ziarnem pszenicy z mlekiem z kawa Ricore wracam do czytania blogow medycznych i wspominek, to daleko przyjemniejsze od nauki :P

Milego dnia i milego weekendu zycze :)

faszerowane pieczarki

  1. 6 duzych ladnych pieczarek (dalam po 3 na lebka)
  2. pol malej cebuli
  3. 2 jaja
  4. sol, pieprz do smaku
  5. lyzka oliwy do smazenia

z pieczarek wyciac nozki i troche ze srodka (tak zeby byly nieuszkodzone kapelusze do faszerowania) i je  drobno pokroic

pol cebuli drobniutko posiekac

jedno jajko ugotowac na twardo, obrac ze skorupki i drobno pokroic

na oliwie zeszklic cebule, dodac pokrojone pieczarki (tzn nozki i to ze srodka) przesmazyc zeby nie byly surowe, wymieszac z pokrojonym jajkiem i wystudzic

doprawic sola i pieprzem, wbic jajo i dokladnie wymieszac

mase nakladac do kapeluszy pieczarek, z lekka "gorka"

faszerowane grzyby ulozyc w blaszce do pieczenia i piec jakies pol godziny

podawac z dodatkiem np zielonej salaty 

Wegetarianskie carpaccio

Pieczarkowe

skladniki:

  1. ladne pieczarki
  2. lyzka oliwy
  3. sok z cytryny
  4. troszke soli do smaku
  5. zmiazdzony zabek czosnku (lub drobno posiekany)

pieczarki pokroic w cienkie plasterki, rozlozyc na talerzach,

z oliwy, soku z cytryny, z dodatkiem soli i czosnku ukrecic vinegret (wiem, ze prawidlowo po francusku sie pisze inaczej ale nie chce mi sie sprawdzac jak),  ktorym skropic grzyby

odstawic na jakis czas do "przegryzienia"

Fenkulowe

skladniki:

  1. fenkul
  2. + vinegret (jak wyzej)

fenkul pokroic w cienkie plasterki (w miare mozliwosci bo sie rozpada)

rozlozyc na talerzach skropic vinegretem i odstawic do przegryzienia

Baklazan

skladniki:

  1. mlody baklazan
  2. skladniki na vinegret

Baklazana myjemy i bez obierania ze skorki kroimy wzdluz w mozliwie najciensze plasterki (ja najpierwsz przekroilam na pol i dopiero polowki kroilam wzdluz na plasterki), a nastepnie grillujemy lub przesmazamy na suchej patelni (lub lekko tylko maznietej oliwa). Zrumienione ukladamy na talerzach i skrapiamy vinegretem. Odstawiamy... do przegryzienia

Smacznego!