czwartek, 29 kwietnia 2010

Nalesnikow c. d. czyli "cos" do barszczu czerwonego

przez jakis czas mialam faze na barszczyk czerwony. Oczywiscie klasycznie z kartonika lub proszku (polski sklep mi je dostarcza). Dosmaczam ejszcze taki barszczyk czosnkiem i zmiazdzonym pieprzem
a co do niego?

moze krokieciki?

skladniki:
  1. wczesniej usmazone nalesniki
  2. pol cebuli
  3. pieczarki (swieze lub o dziwo znalazlam pieczarki w puszce ktore nie byly marynowane ani nie byly w oliwie)
  4. jajko i bulka tarta do obtoczenia
  5. olej do smazenia
  6. sol, pieprze do smaku
pol cebulki posiekac, tak samo pieczarki
cebulke zeszklic na oleju, dodac pieczarki, podsmazyc az do odparowania plynu, doprawic sola i pieprzem
farsz nakladac do nalesnikow, te zwijac w krokiety (nalozyc farsz na brzeg blizej siebie, zaczac zwijac dosc scislo, w polowie zalozyc oba wolne brzegi i skonczyc zwijanie)
kazdy krokiet obtaczac w jajku rozmaconym z odrobina zimnej wody a nastepnie w buleczce tartej
smazyc na zloto (mi sie usmazyly troche za mocno) na oleju


z tylu na talerzyku widac tez placuszki z maki z cieciorki, tez smaczny dodatek do barszczu

skladniki:
  1. filizanka maki z cieciorki
  2. posiekana drobno cebulka
  3. ewentualnie posiekane chili
  4. woda
make wymieszac z woda na geste ciasto,
dodac posiekana cebule i chili
lyzka nakladac placuszki, smazyc na oleju lub oliwie na zloto z obu stron

smacznego

5 komentarzy:

mezczyzna-gotuje pisze...

We Francji też macie polskie sklepy? :)

Umm Hurajra pisze...

tu sa sklepy z calego swiata, imigranci kazdej narodowosci przywoza ze soba kawalek swojego kraju ;)

o polskim sklepie kolo Menilmontant pisalam kilka postow wczesniej i wklejalam ich ulotke

Hanan pisze...

ohhh jak to pycha wyglada....
musze narobic takich "krokietow" :)
ale Fati smaka narobilas..

Umm Hurajra pisze...

takie krokieciki napewno beda tez dobre z kapustka kiszona
jeszcze takich nie robilam

mezczyzna-gotuje pisze...

Dzień dobry :)

Zapraszam do wspólnej zabawy kulinarnej :) Szczegóły na moim blogu!

Pozdrawiam serdecznie!