sobota, 30 stycznia 2010

koktajl z awokado

Przepis dostalam od kolezanek na pewnym forum. Przepis przywedrowal do mnie od siostry w islamie zwiazanej z Marokanczykiem. Dlugo trwalo nim sie przalamalam. Awokado z mlekiem i na slodko? Wydawalo mi sie bardzo dziwne. Awokado kojarzylo mi sie ze slonymi salatkami albo potrawami kuchni Ameryki Srodkowej.
W koncu sie przelamalam i wyszlo pyyyszne. Smak awokado dobrze sie komponuje z lekko poslodzonym mlekiem, taki lekko orzechowy troszke przypominajacy w smaku lody pistacjowe.

Proporcje z jakich zrobilam: na jedno dobrze dojrzale awokado (polozylam na noc cieplym miejscu w towarzystwie jablek i bananow) dalam 2 lyzeczki cukru i tyle mleka zeby zakrylo pokrojony w kawalki owoc (jakies 400 ml). Wyszedl przepyszny lekko kremowy koktajl.

Polecam!