piątek, 27 sierpnia 2010

Iftar po tunezyjsku czyli chlopcy w kuchni: szorba, brik; mahszi

Pierwsze 10 dni Ramadanu spedzalismy we trojke z moim mezem i Malym (mlodszym bratem mojego meza). Poniewaz Maly to niejadek wiec gotowalismy glownie to, co Malemu smakuje czyli po tunezyjsku. Codziennie byla shorba w roznych wersjach (z ryba, krewetkami, baranina lub kurczakiem) drugie danie w postaci ryzu, makaronu badz kuskusu oraz cos dodatkowego w stylu brikow lub tagine.
Ktoregos dnia chlopcy zagarneli kuchnie w swoje rece, zebym mogla odpoczac.
Nie musze chyba pisac ze iftar byl przepyszny.


1) Szorba


skladniki:
drobno posiekana cebula
1-2 drobno posiekane zabki czosnku
duza lyzka przecieru pomidorowego
pol lyzeczki harissy w proszku
pol lyzki ras el hanout
baranina pokrojona w spore kawalki
garsc zielonej pietruszki
makaron typu szorba

cebule i czosnek przesmazyc na oliwie, dodac przecier i przyprawy i caly czas mieszajac smazyc
dodac niewielka ilosc wody zeby powstal gesty sos, do ktorego wkladamy mieso a nastepnie zalewamy woda do pelna i podgrzewamy na malym ogniu do zagotowania
gotujemy minimum godzine, az mieso bedzie miekkie
dodajemy makaron i gotujemy do miekkosci
doprawiamy do smaku i posypujemy zielenina

podajemy z cytryna do skrapiania zupy



2) Brik

ciasto najprosciej kupic gotowe


nadzienie:
duzy ziemniak ugotowany i rozgnieciony na puree
pol puszki tunczyka w sosie wlasnym
duza garsc drobno posiekanej zielonej pietruszki
1-2 jaja (zalezy od wielkosci, farsz nie powinien byc plynny ale dosc zwarty)
lyzeczka ras el hanout
sol do smaku

wszystko razem wymieszac zeby powstala zwarta pasta
nadzienie nakladac na polowki ciasta, skladac w trojkaty i smazyc z obu stron na glebokim oleju na zloty kolor
odsaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowych recznikach


3) Mahszi w baklazanie i papryce


do nadziewania papryki i nieduze baklazany

paprykom odcinamy gorna czesc (tam gdzie ogonek) i wyjmujemy ze srodka ta czesc z pestkami
baklazanom odcinamy koncowki (tam gdzie ogonek) i ostrym nozem wycinamy srodek (uwaga zeby nie przeciac skorki)

na nadzienie:
filizanka gotowanego ryzu
cwierc kilo mielonego miesa
posiekana duza cebula
kilka zabkow czosnku
po garsci posiekanej miety i zielonej pietruszki
ras el hanout, harissa, sol do smaku
1-2 lyzki przecieru pomidorowego (Kulkowaty tym razem nadzienie zrobil biale)
duza lyzka oliwy

wszystko razem wymieszac i nadziewac przygotowane wczesniej baklazany i papryki
warzywa ulozyc w blaszce posmarowanej olejem
wstawic do piekarnika nagrzanego do 180° i piec 40 minut do godziny

smacznego :)

Sahur 2


  1. na talerzu: oliwa, tahina, lyzka konfitur, serek topiony
  2. chlebek arabski (w torebce foliowej)
  3. jogurt
  4. daktyle
  5. mleko
  6. mala kawa (ricore)

Nalesniki z farszem z kaszy gryczanej



Na ciasto:
1,5 szklanki maki
2 jajka
1 szklanka mleka
2 lyzki oliwy

Na farsz:
torebka kaszy gryczanej (100 g)
duza cebula
pare zabkow czosnku
1 jajko
ewentualnie tarty ser (garsc)
sol, pieprz do smaku

kasze ugotowac i przestudzic
w miedzyczasie przygotowac ciasto na nalesniki, mieszajac jajka z mlekiem, maka i odrobina soli, wyrobic gladkie lejace sie ciasto, ewentualnie rozrzedzic odrobina wody
usmazyc cienkie nalesniki

przygotowac farsz:
cebule drobno posiekac, podsmazyc na lyzce oliwy z dodatkiem czosnku, wymieszac z kasza;
dodac ser, jajko; wymieszac i doprawic do smaku, jezeli nadzienie jest za suche mozna dodac smietany

farszem smarowac nalesniki, zwijac w rulon badz skladac w cwiartki

przed podaniem podsmazyc

smacznego :)

mozna jest z ketchupem, harissa, jogurtem, dowolnym sosem lub na sucho

Sahur 1


  1. Kanapki z twarozkiem czosnkowym i rzodkiewka
  2. kanapki z wedlina z piersi kurczaka i pomidorem
  3. rzodkiewki do zagryzania
  4. bsisa
  5. sok pomaranczowy

Saada - wedlina z piersi kurczaka

Zakia halal sos do bolognaise


Wyprobowany i pyszny. Produkowany z dodatkiem wolowiny lub kurczaka. A co najwazniejsze: HALAL :)

makluba raz jeszcze


tym razem makluba, ktora prawie wyszla ;) (moze nie zachowala ksztaltu bo gotowana byla w zwyklym garnku, ale przynajmniej ryz pozostal ryzem a nie rozgotowal sie na pacie)

przepis
tym razem makluba wegetarianska, bezmiesna za to z baklazanem i ziemniakami, posypana podsmazona cebulka