niedziela, 13 lutego 2011

baranina z warzywami i ciecierzyca

skladniki:
duza cebula
kilka zabkow czosnku
srednia cukinia
ze 2 duze marchewki
szklanka ugotowanej ciecierzycy (moze byc pozostala po lablabi ;) ) lub ciecierzyca z puszki
4 kawalki baraniny z koscia
2 lyzki przecieru pomidorowego
sol, ostra papryka do smaku

cebule i czosnek pokroic drobno, podsmazyc na oliwie, dodac przecier i razem przesmazyc, podlac niewielka iloscia wody
do sosu wlozyc mieso i cieciorke gotowac az mieso zmieknie (ewentualnie podlewajac woda jesli wyparuje)
marchewke pokroic w plasterki cukinie w polplasterki i wlozyc do sosu, gotowac tak dlugo az sos sie zredukuje (zmierzenie jest takie ze sosu ma byc tyle zeby oblepial mieso i warzywa, jesli sosu jest wiecej wg mojego meza to juz przestaje byc mieso z warzywami a staje sie morga [zupa])
doprawic do smaku

Brak komentarzy: