sobota, 21 lipca 2012

Iftar 21 07 2012



koreczki: awokado, surimi, oliwka
shorba bil hut (zupa z ryba)
szaszlyki drobiowe z ryzem ze smazonym makaronem
mozarella z pomidorem i oliwkami


szaszlyki:
kurczak, papryka, cebula - pokrojone w spore kawalki
nabijalam w systemie: papryka, cebula, kurczak, cebula, papryka
gotowe oproszylam sola i mielonym pieprzem
pieklam 40 minut w termoobiegu

do tego ryz:
2 lyzki makaronu ptasie jezyczki
kubek ryzu
oliwa, sol

na oliwie (podobno lepsze jest ghee ale ja nie lubie tego zapachu) zezlocilam makaron, dorzucilam ryz i calosc przemieszalam, zalalam woda palec powyzej ryzu z makaronem, dosolilam i zagotowalam na duzym ogniu, dokladnie przykrylam garnek i zmniejszylam grzanie do minimum - w 20 minut mialam pyszny,  sypki, pieknie pachnacy i  dobrze ugotowany ryz 

ryz wylozylam na polmisek, na nim ulozylam szaszlyki
smacznego

2 komentarze:

mezczyzna-gotuje pisze...

Co to za makaron "ptasie jeżyki"? :)

Umm Hurajra pisze...

nie je-(z z kropka)-yki (takie zwierzatko z iglami)
ale j-e z ogonkiem-yki (czesc ciala ktora masz w ustach ;) lol
po francusku langues d'oiseaux - taki drobny makaron w ksztalcie ryzu