poniedziałek, 6 sierpnia 2012

iftar 02/08/2012

makaruna bil ham (makaron z miesem)

skladniki:
mieso (baranina,lurkczak do wyboru)
cebula
kilka zabkow czosnku
lyzka-dwie przecieru pomidorowego (podwojnego - tan tunezyjski jest bardziej skoncentrowany od "normalnego")
pol lyzki ras el hanout
lyzeczka harissy/ostrej papryki chili wproszku (w zaleznosci od smaku)
sol do smaku
makaron
oliwki

cebule drobno posiekac i zeszklic na oliwie, dodac zmiazdzony czosnek, przecier, ras el hanout i harisse, rozsmazyc dokladnie mieszajac i powoli podlewajac niewielka iloscia wody az powstanie gesty sos
do sosu wlozyc mieso i zalac woda az przykryje mieso
gotowac minimum godzine az baranina bedzie mieciutka a sos bedzie zredukowany
dosolic do smaku

oddzielnie ugotowac makaron
makaron wymieszac z czescia sosu, wylozyc na polmisek formujac kopczyk, na ktorego czubek wylozyc mieso i polac reszta sosu,
dokola poukladac oliwki

smacznego 

3 komentarze:

ireminisces pisze...

Asalamu alaikum, hmm looks tasty. The night is for worship not eating I keep telling myself.

Come have a look at The Lion Of Allah & The Martyr Of Martyrs inshAllah

Umm Hurajra pisze...

yes, true, night is for worship
but we are not only allowed but we should it something for ftoor
and during Ramadhan my husband is working for nights so he is taking food with him

Umm Hurajra pisze...

thank you for the invitation: we've learned about Hamza Ibn Abdul Mutalib (radiallahu anhu) during our seera classes at university
i was crying when i was reading about his death and what Hind had done with his dead body