sobota, 28 lipca 2012

iftar 27/07/2012

jak zwykle szorba :)
domowy ajran
poniewaz nadal cieplo i nie mamy ochoty na jedzenie zrobilam tylko "rollsy'" zamiast dania glownego


"rollsy"
skladniki:
ciasto na brik
tunczyk
kukurydza z puszki
por (biala czesc)
jajko

por posiekac, wymieszac z dobrze odsaczonym tunczykiem i kukurydza, dodac jajko, wymieszac dosolic do smaku
nakladac lyzka porcje farszu na platy ciasta i zwijac ruloniki (ciasto na brik bylo troche podeschniete i ciezko  bylo zwijac wiec takie nierowne mi wyszly te "ruloniki")
ukladac na nasmarowanej tluszczem blaszce, piec 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku az ciasto sie zezloci



ayran
jogurt naturalny
zimna woda
szczypta soli
ewentualnie ziola do smaku na przyklad suszona mieta, ja tym razem dalam odrobinke majeranku

jogurt zmiksowac z woda, sola i przyprawami, schlodzic
na ogol daje jogurt pol na pol z woda

iftar 26/07/2012

Zrobilo sie bardzo goraco: doslownie splywalismy potem, ruszalismy sie jak muchy w smole. Najlatwiej bylo Frodziakowi bo biegal w samej pieluszce :)
Zblizal sie iftar a ja na sama mysl o staniu przy kuchni dostawalam dreszczy. Zapowiedzialam wiec strajk. Kulkowatemu tez sie nie chcialo gotowac.
Wiec nic nie gotowalismy: zadnej zupy zadnego drugiego dania. Zrobilismy tylko salate do zjedzenia z chlebem (bagietka).
W salatce sa:
zielona salata
pomidory
rzodkiewki
oliwki
zielona pietruszka
posolone, skropione olejem i sokiem z cytryny

iftar 25/07/2012



shorba
makarona bil ham z dnia poprzedniego odswiezony sosem ze sloiczka i oliwkami
omm ali (deser z croissantow zapiekanych z mlekiem) troche za bardzo spieczony i bez bakalii (jakos tak wyszlo ze zaczelam przygotowanie bez sprawdzenia czy mam wszystkie skladniki)
koktajl z awokado
















Omm Ali


skladniki:


5 szklanek mleka


1 szklanka cukru


1/4 szklanki wiorek kokosowych


2 puszki mleka kondensowanego slodkiego(kazda po 95gm) 


1 szklanka smietany kremowki


8 francuskich rogalikow (bez nadzienia)


1 lyzka wody rozanej


1/2 szklanki orzechow pistacjowych


1/3 szklanki prazonych migdalow albo innych orzechow


ewentualnie garstka rodzynek



zagotowac mleko z cukrem, dodac wiorki kokosowe i puszke mleka kondensowanego.(ja robilam z samego "normalnego" mleka bez wiorek ktorych nie lubie i bez mleka kondensowanego)


odlac 2 szklanki do ktorych dolewamy kremowke


kazdego rogalika przeciac na 8 czesci (ja poprostu je rwe na kawalki)


 ulozyc w naczyniu zaroodpornym.


polac woda rozana, posypac orzechami, zalac mlekiem potem mlekiem z kremowka.


piec 45min w temperaturze 180 stopni


posypac prazonymi migdalami