poniedziałek, 30 lipca 2012

iftar 29/07/2012

dzisiaj znowu gotowalismy z Kulkowatym dla jego kolegow
shorba z krewetkami
sleta mechouia
zielona salata z dodatkami w dwoch wersjach: z winegretem i z sosem jogurtowym
tajin z kurczakiem
leoniada z mieta
salatka owocowa


slata mechouia
nie moge uwierzyc, ze przez tyle czasu funkcjonowania bloga nie dawalam przepisu na slata mechouia? no nie znalazlam jej w spisie wiec najwyrazniej przepisu nie dawalam a dziwne bo czesto gosci na naszym stole

skladniki
papryka chili taka duza 4-5 strakow
ewentualnie papryka slodka ( dla osob ktore nie jedza pikantnego nalezy chili zastapic papryka slodka)
2 cebule
1-2 pomidoryn (w zaleznosci jak duze)
pare zabkow czosnku
olej z oliwek
kamun (kmin rzymski)
sol do smaku

papryki ulozyc na kratce w piekarniku, w przypadku papryki slodkiej przekroic ja wczesniej na pol i usunac gniazdo nasienne, cebule obrac przekroic na pol i tez na kratke, pomidor w calosci tez, i czosnek
piec az skorka zacznie czerniec
wtedy wyjac wystudzic usunac to co sie da ze skorki papryk chili i z papryki slodkiej i zmiksowac z upieczona cebula, pomidorem i czosnkiem, dolewajac pare lyzek oliwy
dosmaczyc kminem i sola

podawac ozdobione tunczykiem z puszki, oliwkami badz jajkiem na twardo

salata:
skladniki:
zielona salata
pomidor
ogorek
rzodkiewki
kukurydza z puszki
tarta marchew

sos jogurtowy sklada sie z jogurtu naturalnego, tartego ogorka, odrobiny rozgniecionego czosnku i soli do smaku


lemoniada
skladniki:
kilka cytryn
mieta
zimna woda
cukier

z paru cytryn (w zaleznosci od ilosci napoju odpowiednio wiecej cytryny i wody, proporcje zaleza od tego jak bardzo cytrynowy napoj chcemy osiagnac, Kulkowaty daje sok z 2 + miazsz z jednej) wycisnac sok wymieszac z woda, 1-2 obrac ze skorki a miazsz rozdrobnic i wrzucic do napoju, miete umyc zebrac listki i wrzucic w calosci do napoju (jak widac Kulkowaty wlozyl cala galazke)
doslodzic do smaku

salatka owocowa:
melon
arbuz
jablko
pomarancza
winogrona
daktyle
mieta
sok z pol cytryny

melona arbuz i jablko pokroic z kostke, pomarancze na czastki i kazda czastke na 3, garsc daktyli wypestkowac i tez pokroic, winogrona na polowki, wszystko razem wymieszac, polac sokiem z cytryny, posypac listkami miety