sobota, 2 marca 2013

Kuskus z osmiornica

Sladniki:
na nas 5 doroslych + dziecko maz kupil 6 nieduzych kalamarnic
duza cebula na sos + 4-5 malych do warzyw

przecier pomidorowy (2 duze lyzki)
kilka zabkow czosnku
marchew (3 duze)
cukinia (3srednie)
kilka ziemniakow (mozna tez inne warzywa do wyboru: rzepa, brukiew, kapusta, cieciorka, dynia)
harissa, ras el hanout, pieprz, sol do smaku

Zeszklic cebule z czosnkiem, dodac harisse, ras el hanout, przecier pomidorowy, rozsmazyc podlac woda
do sosu wlozyc marchew pokrojona w duze kawalki (jak daje sie brukiew lub rzepe to tez razem z marchwia), jesli cieciorke to tez razem z
marchwia, cebule w calosci (jesli lubi sie kuskus z cebula) i gotuje sie sos

Kalamarnice trzeba wczesniej obgotowac lub podsmazyc (10-15min), obrac ze skory i pokroic w mniejsze czesci.
Do sosu dodaje sie ja na tym samym etapie co ziemniaki i cukinie - jakies 20 minut przed koncem gotowania. Doprawic sola i czarnym pieprzem.


Kuskus natrzec olejem, namoczyc w niewielkiej ilosci wody az zwiekszy objetosc, rozetrzec palcami. Gotowac na parze 10-15 minut wyjac rozetrzec zeby byl sypki i jeszcze raz dac do gotowania na 10 minut.

Wymieszac kuskus z niewielka iloscia sosu. Wylozyc na polmisek, na wierzch wylozyc kalamarnice i warzywa i jeszcze polac sosem

Smacznego! :)