czwartek, 28 kwietnia 2016

Faszerowany fenkul


2-3 bulwy kopru wloskiego (fenkul, fenouil)
tunczyk z puszki
natka pietruszki
kukurydza z puszki
koncentrat pomidorowy
sol, pieprz do smaku
oliwa z oliwek

fenkul kroimy wzdluz na pol i rozdzielamy na warstwy (powstaja takie jakby miseczki)
natke drobno siekamy, mieszamy z rozdrobionym tunczykiem, paroma lyzkami kukurydzy i lyzka koncentratu, doprawiamy sola i pieprzem
"miseczki" fenkulu napelniamy farszem i ukladamy w naczyniu do zapiekania
lyzke koncentratu rozprowadzamy z kubkiem wody, lyzka koncentratu i oliwy, doprawiamy do smaku
tym sosem polewamy fenkul wypelniony farszem
pieczemy w nagrzanym piekarniku, ale ja pieklam na oko wiec serio nie wiem jak dlugo
podajemy na cieplo z bagietka do maczania w sosie, ale i na zimno sa dobre.

Mlody zjadl mi tez kilka jeszcze surowych nim polalam je sosem i takie podobno tez sa pycha



Brak komentarzy: