poniedziałek, 19 stycznia 2009

Richta

Richta jest zupa tunezyjska, raczej z polnocy niz poludnia (tak przynajmniej twierdzi moj maz). Zrobilam wczoraj i wczoraj ja pochlonelismy, ale dopiero teraz umieszczam przepis poniewaz nie zdarzylam wczoraj... Oczywiscie jak zwykle drobna modyfikacja poniewaz obydwoje zapomnielismy o makaronie, ktory normalnie dodaje sie do tej zupy - tagliatelle.

skladniki:

  1. filizanka cieciorki
  2. filizanka bobu egipskiego (ful)
  3. duza lyzka posiekanej zielonej pietruszki
  4. dwie galazki selera naciowego (lub jedna bardzo duza)
  5. 4 lyzki przecieru pomidorowego
  6. pol lyzeczki harissy
  7. 2 lyzki oliwy
  8. makaron typu tagliatelle (my zapomnielismy kupic wiec dalismy takie drobne nitki)
  9. sol, pieprz do smaku

Cieciorke i bob namaczamy przez noc

Na oliwie rozsmazamy przecier i harisse, solimy i pieprzymy, wrzucamy odsaczone cieciorke i bob, pietruszke i posiekany seler, podsmazamy chwilke, dodajemy 2 szklanki wody i gotujemy przez pol godzinki.

Nastepnie dolewamy jeszcze litr wody oraz przykrywamy, zagotowujemy i gotujemy przez nastepne pol godziny pod przykryciem (do miekkosci)

Na koniec wkladamy makaron i gotujemy do miekkosci, sprawdzamy smak, ewentualnie dosalamy.

Rozkladamy do talerzy, mozna posypac zielenina...

Smacznego

Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009

Brak komentarzy: