skladniki:
- filizanka cieciorki
- filizanka bobu egipskiego (ful)
- duza lyzka posiekanej zielonej pietruszki
- dwie galazki selera naciowego (lub jedna bardzo duza)
- 4 lyzki przecieru pomidorowego
- pol lyzeczki harissy
- 2 lyzki oliwy
- makaron typu tagliatelle (my zapomnielismy kupic wiec dalismy takie drobne nitki)
- sol, pieprz do smaku
Cieciorke i bob namaczamy przez noc
Na oliwie rozsmazamy przecier i harisse, solimy i pieprzymy, wrzucamy odsaczone cieciorke i bob, pietruszke i posiekany seler, podsmazamy chwilke, dodajemy 2 szklanki wody i gotujemy przez pol godzinki.
Nastepnie dolewamy jeszcze litr wody oraz przykrywamy, zagotowujemy i gotujemy przez nastepne pol godziny pod przykryciem (do miekkosci)
Na koniec wkladamy makaron i gotujemy do miekkosci, sprawdzamy smak, ewentualnie dosalamy.
Rozkladamy do talerzy, mozna posypac zielenina...
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz