przepis
na zdjeciu przed wymieszaniem, bo potem wygladalo malo apetycznie ;)
piątek, 31 grudnia 2010
Dzibna/Dzbin
pomaranczowo jablkowo mietowy smoothie
sok pomaranczowy (moze byc swiezo wycisniety lub z kartonika)
pol jablka (lub wiecej, w zaleznosci jak duza porcje przygotowujemy) pokrojone w kosteczke (razem ze skorka)
garsc listkow miety
zmiksowac wszystko razem
schlodzic w lodowce
pol jablka (lub wiecej, w zaleznosci jak duza porcje przygotowujemy) pokrojone w kosteczke (razem ze skorka)
garsc listkow miety
zmiksowac wszystko razem
schlodzic w lodowce
jajecznica z mozdzkiem
rozgrzewajaca herbatka na szybko
Do kubka wlozyc kawalek cynamonu lub plasterek imbiru (lub jedno i drugie ;) ) , plasterek cytryny w ktory wczesniej wbilismy kilka gozdzikow, torebke herbaty lub lyzeczke suszu.
Zalac goraca woda, odstawic do naciagniecia.
Mozna doslodzic do smaku np miodem
Szybkie i rozgrzewajace ;)
Zalac goraca woda, odstawic do naciagniecia.
Mozna doslodzic do smaku np miodem
Szybkie i rozgrzewajace ;)
koktajl z jablkiem
mleko
cukier
pol jablka pokrojone w kosteczke (razem ze skorka)
wszystko razem zmiksowac
mozna dodac pare listkow miety do smaku
sorgo na sniadanko
O sorgo juz kiedys wspominalam, o tutaj.
Sorgo, po arabsku dro' mozna kupic gotowe paczkowane
albo mozna dostac na wage (mi przysyla tesciowa)na bazie mleka z dodatkiem cukru robi sie rodzaj budyniu (mniej lub bardziej plynnego), do ktorego mozna dodac orzechy, migdaly, suszone owoce (mama zawsze przysyla mi suszone figi bo podobno zdrowe, a ja ich nie znosze)... Ja najbardziej lubie z migdalami :)
Etykiety:
kuchnia,
kuchnia tunezyjska,
na slodko,
sniadania
Subskrybuj:
Posty (Atom)