Dzisiejsza obiadokolacja to jedna z typowych codziennych potraw w Tunezji. Makaron z sosem pomidorowym i gdid.
skladniki:
- srednia cebula
- 2 duze zabki czosnku
- kilka kawalkow gdid (suszonego miesa) [jak mam to dodaje tez osben - takie kawalki jelit z tluszczem w srodku]
- duza lyzka przecieru pomidorowego
- litr wody
- pol paczki drobnego makaronu
- sol, harissa do smaku
Cebulke i czosnek drobno siekam, podsmazam na oliwie, dodaje przecier i pol lyzeczki harissy, przesmazam razem, wrzucam gdid mieszam i zalewam woda. Po zagotowaniu przykrywam i gotuje ok 40 minut (w tym czasie woda sie powinna zredukowac o ok 1/3). Wrzucam makaron, sole i gotuje makaron do miekkosci (uwaga trzeba czesto mieszac poniewaz lubi przywierac do dna garnka a potem sie przypalac), gdy jest aldente zdejmuje garnek z kuchenki, mieszam, przykrywam przykrywka i odstawiam na 10-15 minut zeby makaron doszedl.
Smacznego...