poniedziałek, 6 sierpnia 2012
mila odmiana
dla odmiany od potraw tunezyjskich pelnych przecieru pomidorowego i mocnych przypraw trzeba bylo w koncu zrobic cos lagodnego: potrawke z kurczaka z marchwia i groszkiem
robi sie ja bardzo latwo:
do garnka wrzucam kawalki kurczaka (girki, udka, skrzydelka czy co tam akurat mam), do tego wkrajam pokrojona w plasterki marchew i pol duzej puszki zielonego groszku. Jeszcze pare kartofli, kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego i jeden czy dwa liscie laurowe. Podlewam wszystko woda i dlugo powoli gotuje na malym ogniu az warzywa sie zaczynaja rozpadac. Jeszcze tylko troche soli i gotowe... Mozna jeszcze zrobic zasmazke ale wtedy potrawka robi sie ciezsza...
Jemy z bagietka do maczania w delikatnym sosie.
robi sie ja bardzo latwo:
do garnka wrzucam kawalki kurczaka (girki, udka, skrzydelka czy co tam akurat mam), do tego wkrajam pokrojona w plasterki marchew i pol duzej puszki zielonego groszku. Jeszcze pare kartofli, kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego i jeden czy dwa liscie laurowe. Podlewam wszystko woda i dlugo powoli gotuje na malym ogniu az warzywa sie zaczynaja rozpadac. Jeszcze tylko troche soli i gotowe... Mozna jeszcze zrobic zasmazke ale wtedy potrawka robi sie ciezsza...
Jemy z bagietka do maczania w delikatnym sosie.
iftar 04/08/2012 - kanapki
Kulkowaty nawet w Ramadanie lubi od czasu do czasu zjesc iftar "niestandardowy" na przyklad kanapki i mleko czy kawa do popicia
Ostatnio kupil tahine wiec nie obylo sie bez kanapki z tahina:
duzy kawal bagietki przekroil w pol, posmarowal duza lyzka tahiny i przelozyl salami, serem zoltym, pomidorem i ogorkiem
do tego pil zsiadle mleko.
iftar 02/08/2012
makaruna bil ham (makaron z miesem)
skladniki:
mieso (baranina,lurkczak do wyboru)
cebula
kilka zabkow czosnku
lyzka-dwie przecieru pomidorowego (podwojnego - tan tunezyjski jest bardziej skoncentrowany od "normalnego")
pol lyzki ras el hanout
lyzeczka harissy/ostrej papryki chili wproszku (w zaleznosci od smaku)
sol do smaku
makaron
oliwki
cebule drobno posiekac i zeszklic na oliwie, dodac zmiazdzony czosnek, przecier, ras el hanout i harisse, rozsmazyc dokladnie mieszajac i powoli podlewajac niewielka iloscia wody az powstanie gesty sos
do sosu wlozyc mieso i zalac woda az przykryje mieso
gotowac minimum godzine az baranina bedzie mieciutka a sos bedzie zredukowany
dosolic do smaku
oddzielnie ugotowac makaron
makaron wymieszac z czescia sosu, wylozyc na polmisek formujac kopczyk, na ktorego czubek wylozyc mieso i polac reszta sosu,
dokola poukladac oliwki
smacznego
skladniki:
mieso (baranina,lurkczak do wyboru)
cebula
kilka zabkow czosnku
lyzka-dwie przecieru pomidorowego (podwojnego - tan tunezyjski jest bardziej skoncentrowany od "normalnego")
pol lyzki ras el hanout
lyzeczka harissy/ostrej papryki chili wproszku (w zaleznosci od smaku)
sol do smaku
makaron
oliwki
cebule drobno posiekac i zeszklic na oliwie, dodac zmiazdzony czosnek, przecier, ras el hanout i harisse, rozsmazyc dokladnie mieszajac i powoli podlewajac niewielka iloscia wody az powstanie gesty sos
do sosu wlozyc mieso i zalac woda az przykryje mieso
gotowac minimum godzine az baranina bedzie mieciutka a sos bedzie zredukowany
dosolic do smaku
oddzielnie ugotowac makaron
makaron wymieszac z czescia sosu, wylozyc na polmisek formujac kopczyk, na ktorego czubek wylozyc mieso i polac reszta sosu,
dokola poukladac oliwki
smacznego
iftar 31/07/2012
slata ummik houriya z samej marchwi zmodyfikowana dodatkiem tahiny
placuszki z cukinii z sosem jogurtowym z czosnkiem
salata z pomidorami, porem, kukurydza i oliwkami
slata oummik houriya
skladniki
marchew (3-4 duze)
ewentualnie kilka ziemniakow
zabek czosnku
oliwa z oliwek
marchew (i ziemniaki) pokroic w kostke i ugotowac do miekkosci
rozgniesc na puree, doprawic czosnkiem i sola, wymieszac z niewielka ilsocia oleju w oliwek (tym razem dla odmiany dalam lyzke tahiny zamiast oleju)
wylozyc na talerz, mozna przyozdobic tunczykiem z puszki i/lub oliwkami i/lub jajkami na twardo
placuszki z cukinii
skladniki:
kilka cukinii
jajko
maka
sol, pieprz do smaku
cukinie zetrzec na tartce na duzych oczkach, odsaczyc
wbic jajko, dodac troche maki zeby powstalo ciasto jak na placki ziemniaczane, doprawic do smaku
klasc lyzka porcje ciasta na rozgrzany olej, smazyc placki z obu stron na zloto
sos jogurtowy
pojemnik jogurtu naturalnego wymieszac z rozgniecionym zabkiem czosnku i sola
placuszki z cukinii z sosem jogurtowym z czosnkiem
salata z pomidorami, porem, kukurydza i oliwkami
slata oummik houriya
skladniki
marchew (3-4 duze)
ewentualnie kilka ziemniakow
zabek czosnku
oliwa z oliwek
marchew (i ziemniaki) pokroic w kostke i ugotowac do miekkosci
rozgniesc na puree, doprawic czosnkiem i sola, wymieszac z niewielka ilsocia oleju w oliwek (tym razem dla odmiany dalam lyzke tahiny zamiast oleju)
wylozyc na talerz, mozna przyozdobic tunczykiem z puszki i/lub oliwkami i/lub jajkami na twardo
placuszki z cukinii
skladniki:
kilka cukinii
jajko
maka
sol, pieprz do smaku
cukinie zetrzec na tartce na duzych oczkach, odsaczyc
wbic jajko, dodac troche maki zeby powstalo ciasto jak na placki ziemniaczane, doprawic do smaku
klasc lyzka porcje ciasta na rozgrzany olej, smazyc placki z obu stron na zloto
sos jogurtowy
pojemnik jogurtu naturalnego wymieszac z rozgniecionym zabkiem czosnku i sola
Subskrybuj:
Posty (Atom)