sobota, 1 listopada 2008

ojej przez kilka dni bylam bez komputera: monitor mi wysiadl, tak poprostu - ale dzisiaj Maz zaniosl go do naprawy i juz wszystko dziala

kilka dni spedzilam telewizyjno-kuchennie poniewaz Francja ma wakacje szkolne z okazji Toussaint (Wszystkich Swietych) wiec kursu nie bylo...

a oto wyniki moich kulinarnych szalenstw:

SALATKA Z CYKORII

skladniki na 2 osoby:

  • duza cykoria
  • srednie, kwasne jablko
  • 2 lyzeczki dobrze zamieszanej tahiny (zeby to byla pasta a nie sam olej)
  • oliwa z oliwek tak ze 2 lyzki, jak kto lubi
  • sol do smaku

cykorie podzielic na listki i pokroic w poprzek na cieniutkie paseczki

zetrzec jablko domieszac do cykorii, polac oliwa, dodac tahine i sol do smaku, dokladnie wymieszac

salatka dobrze smakuje z Dorada (taka ryba) smazona na oliwie z dodatkiem czosnku i rozmarynu

smacznego

RYZ CYTRYNOWY

  • 1 szklanka ryzu
  • garsc makaronu typu vermicelli tagliate (takie drobne, dosc krotkie niteczki)
  • skorka z 1/4 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 1/2 lyzeczki curry madras
  • szczypta hot curry madras
  • sol do smaku
  • olej do smazenia
  • woda ok 2 szklanek
  1. rozgrzac tluszcz na patelni, wrzucic makaron, zamieszac, smazyc az makaron bedzie zupelnie brazowy
  2. do makaronu dorzucic ryz, zamieszac, zalac woda
  3. skorke z cytryny drobno pokroic (mozna poprostu zetrzec z cytrynki do ryzu, ale wtedy traci sie te kawaleczki ktore gdy sie lapie pod zebami daja taki fajny posmak) i wrzucic do ryzu, dodac przyprawy do smaku
  4. gotowac az ryz bedzie miekki i wchlonie CALY plyn (w razie potrzeby mozna dolac wody zeby ryz byl ugotowany - ale uwaga nie rozgotowany)
  5. dodac sok z cytryny i jeszcze raz dokladnie wymieszac

tak przygotowany ryz moze byc dodatkiem do miesa, do ryb (np do Dorady smazonej na oliwie z czosnkiem i rozmarynem) lub moze tez stanowic samodzielne danie np na lunch