ojej przez kilka dni bylam bez komputera: monitor mi wysiadl, tak poprostu - ale dzisiaj Maz zaniosl go do naprawy i juz wszystko dziala
kilka dni spedzilam telewizyjno-kuchennie poniewaz Francja ma wakacje szkolne z okazji Toussaint (Wszystkich Swietych) wiec kursu nie bylo...
a oto wyniki moich kulinarnych szalenstw:
SALATKA Z CYKORII
skladniki na 2 osoby:
- duza cykoria
- srednie, kwasne jablko
- 2 lyzeczki dobrze zamieszanej tahiny (zeby to byla pasta a nie sam olej)
- oliwa z oliwek tak ze 2 lyzki, jak kto lubi
- sol do smaku
cykorie podzielic na listki i pokroic w poprzek na cieniutkie paseczki
zetrzec jablko domieszac do cykorii, polac oliwa, dodac tahine i sol do smaku, dokladnie wymieszac
salatka dobrze smakuje z Dorada (taka ryba) smazona na oliwie z dodatkiem czosnku i rozmarynu
smacznego
RYZ CYTRYNOWY
- 1 szklanka ryzu
- garsc makaronu typu vermicelli tagliate (takie drobne, dosc krotkie niteczki)
- skorka z 1/4 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 1/2 lyzeczki curry madras
- szczypta hot curry madras
- sol do smaku
- olej do smazenia
- woda ok 2 szklanek
- rozgrzac tluszcz na patelni, wrzucic makaron, zamieszac, smazyc az makaron bedzie zupelnie brazowy
- do makaronu dorzucic ryz, zamieszac, zalac woda
- skorke z cytryny drobno pokroic (mozna poprostu zetrzec z cytrynki do ryzu, ale wtedy traci sie te kawaleczki ktore gdy sie lapie pod zebami daja taki fajny posmak) i wrzucic do ryzu, dodac przyprawy do smaku
- gotowac az ryz bedzie miekki i wchlonie CALY plyn (w razie potrzeby mozna dolac wody zeby ryz byl ugotowany - ale uwaga nie rozgotowany)
- dodac sok z cytryny i jeszcze raz dokladnie wymieszac
tak przygotowany ryz moze byc dodatkiem do miesa, do ryb (np do Dorady smazonej na oliwie z czosnkiem i rozmarynem) lub moze tez stanowic samodzielne danie np na lunch