niedziela, 13 lutego 2011

szpinak z miesem i groszkiem


skladniki:
mrozony szpinak
mielone mieso (dalam wolowine)
mala puszka groszku konserwowego
czosnek (ilosc w zaleznosci od upodoban)
sol do smaku

na patelni rozgrzac niewielka ilosc oliwy, wlozyc szpinak i powoli rozmrazac,
nastepnie dodac mieso i rozgnieciony (lub drobno pokrojony) czosnek, smazyc dokladnie mieszajac
gdy mieso jest gotowe odsaczyc groszek i dodac do szpinaku z miesem, wszystko razem wymieszac, doprawic do smaku

moj maz do swojej jeszcze goracej porcji lubi dodac serek topiony

jemy chlebkiem (np pita)

baranina z warzywami i ciecierzyca

skladniki:
duza cebula
kilka zabkow czosnku
srednia cukinia
ze 2 duze marchewki
szklanka ugotowanej ciecierzycy (moze byc pozostala po lablabi ;) ) lub ciecierzyca z puszki
4 kawalki baraniny z koscia
2 lyzki przecieru pomidorowego
sol, ostra papryka do smaku

cebule i czosnek pokroic drobno, podsmazyc na oliwie, dodac przecier i razem przesmazyc, podlac niewielka iloscia wody
do sosu wlozyc mieso i cieciorke gotowac az mieso zmieknie (ewentualnie podlewajac woda jesli wyparuje)
marchewke pokroic w plasterki cukinie w polplasterki i wlozyc do sosu, gotowac tak dlugo az sos sie zredukuje (zmierzenie jest takie ze sosu ma byc tyle zeby oblepial mieso i warzywa, jesli sosu jest wiecej wg mojego meza to juz przestaje byc mieso z warzywami a staje sie morga [zupa])
doprawic do smaku

Warszawa w Paryzu

tuz pod wieza Eiffle'a jest place de Varsovie :)