jak zwykle szorba :)
domowy ajran
poniewaz nadal cieplo i nie mamy ochoty na jedzenie zrobilam tylko "rollsy'" zamiast dania glownego
"rollsy"
skladniki:
ciasto na brik
tunczyk
kukurydza z puszki
por (biala czesc)
jajko
por posiekac, wymieszac z dobrze odsaczonym tunczykiem i kukurydza, dodac jajko, wymieszac dosolic do smaku
nakladac lyzka porcje farszu na platy ciasta i zwijac ruloniki (ciasto na brik bylo troche podeschniete i ciezko bylo zwijac wiec takie nierowne mi wyszly te "ruloniki")
ukladac na nasmarowanej tluszczem blaszce, piec 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku az ciasto sie zezloci
ayran
jogurt naturalny
zimna woda
szczypta soli
ewentualnie ziola do smaku na przyklad suszona mieta, ja tym razem dalam odrobinke majeranku
jogurt zmiksowac z woda, sola i przyprawami, schlodzic
na ogol daje jogurt pol na pol z woda
domowy ajran
poniewaz nadal cieplo i nie mamy ochoty na jedzenie zrobilam tylko "rollsy'" zamiast dania glownego
"rollsy"
skladniki:
ciasto na brik
tunczyk
kukurydza z puszki
por (biala czesc)
jajko
por posiekac, wymieszac z dobrze odsaczonym tunczykiem i kukurydza, dodac jajko, wymieszac dosolic do smaku
nakladac lyzka porcje farszu na platy ciasta i zwijac ruloniki (ciasto na brik bylo troche podeschniete i ciezko bylo zwijac wiec takie nierowne mi wyszly te "ruloniki")
ukladac na nasmarowanej tluszczem blaszce, piec 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku az ciasto sie zezloci
ayran
jogurt naturalny
zimna woda
szczypta soli
ewentualnie ziola do smaku na przyklad suszona mieta, ja tym razem dalam odrobinke majeranku
jogurt zmiksowac z woda, sola i przyprawami, schlodzic
na ogol daje jogurt pol na pol z woda