- pol szklanki hummusu (tzn cieciorki suszonej)
- "stary" chleb tzn nie twardy ale taki np z wczorajszego dnia dajacy sie rwac na kawalki
- po jednym jajku na osobe
- harissa
- kumin (kmin rzymski) w proszku
- oliwa z oliwek
- sol do smaku
hummus (cieciorke) zostawiamy na noc do namoczenia a potem gotujemy jak najdluzej w duzej ( !!!) ilosci wody, to ta woda pozniej bedzie wazna
jajka gotujemy na miekko, ale jak najbardziej miekko poniewaz powinno sie wrecz rozlewac po rozbiciu
kazdej osobie do miseczki nakladamy porcje porwanego na kawalki chleba, zalewamy duza iloscia wody z hummusu, nakladamy ile kto tam chce hummusu, wbijamy po jajku, doprawiamy kminem i harissa oraz oliwa i sola, dokladnie mieszamy
voila!
potrawa bardzo mocno rozgrzewa wiec jak ktos wybiera sie na noc na miasto to po powrocie bardzo przyjemnie sie rozgrzac czyms cieplym do jedzonka :)