czwartek, 29 kwietnia 2010

Nalesnikow c. d. czyli "cos" do barszczu czerwonego

przez jakis czas mialam faze na barszczyk czerwony. Oczywiscie klasycznie z kartonika lub proszku (polski sklep mi je dostarcza). Dosmaczam ejszcze taki barszczyk czosnkiem i zmiazdzonym pieprzem
a co do niego?

moze krokieciki?

skladniki:
  1. wczesniej usmazone nalesniki
  2. pol cebuli
  3. pieczarki (swieze lub o dziwo znalazlam pieczarki w puszce ktore nie byly marynowane ani nie byly w oliwie)
  4. jajko i bulka tarta do obtoczenia
  5. olej do smazenia
  6. sol, pieprze do smaku
pol cebulki posiekac, tak samo pieczarki
cebulke zeszklic na oleju, dodac pieczarki, podsmazyc az do odparowania plynu, doprawic sola i pieprzem
farsz nakladac do nalesnikow, te zwijac w krokiety (nalozyc farsz na brzeg blizej siebie, zaczac zwijac dosc scislo, w polowie zalozyc oba wolne brzegi i skonczyc zwijanie)
kazdy krokiet obtaczac w jajku rozmaconym z odrobina zimnej wody a nastepnie w buleczce tartej
smazyc na zloto (mi sie usmazyly troche za mocno) na oleju


z tylu na talerzyku widac tez placuszki z maki z cieciorki, tez smaczny dodatek do barszczu

skladniki:
  1. filizanka maki z cieciorki
  2. posiekana drobno cebulka
  3. ewentualnie posiekane chili
  4. woda
make wymieszac z woda na geste ciasto,
dodac posiekana cebule i chili
lyzka nakladac placuszki, smazyc na oleju lub oliwie na zloto z obu stron

smacznego

Makaron z baby carot i zielonym groszkiem

Z karty pamieci...

skladniki:
  • drobny makaron
  • oliwa z oliwek
  • pol kostki bulionu drobiowego
  • mrozony zielony groszek (w ostatecznosci moze byc z puszki ale puszkowy ma masakrycznie duzo soli)
  • baby carots (w ostatecznosci j.w., opcjonalnie mieszanka puszkowa groszek + baby carrots)
  • mozna dodac jeszcze piers z kurczaka
  • sporo suszonego tymianku

w rondlu rozgrzac oliwe (podsmazyc kurczaka porkojonego w paseczki), wrzucic warzywa, obgotowac, dosmaczyc tymiankiem i bulionem, ma powstac taki lekki rosolowy sos o dosc intensywnym smaku
makaron ugotowac al dente, odsaczyc, wrzucic do sosu, dokladnie wymieszac i jeszcze przez chwile grzac w cieple zeby makaron nasaczyl sie sosem

smacznego