środa, 22 kwietnia 2009

ruloniki wedlinowo-salatowe i jajka faszerowane


a wracajac do diety SB :)

Ruloniki:

  1. zielona salata
  2. wedlina drobiowa
  3. cebula pokrojona w piorka
  4. patyczki

salate rwac na paski, wedline pokroic w kawalki wielkosci paskow salaty

ukladac kawalki wedliny na salacie, do srodka dac piorko cebuli, zwijac i spinac patyczkami

Jajka faszerowane 1

  1. jajka ugotowane na twardo
  2. pare plasterkow mortadeli drobiowej z oliwka w srodku (lub poprostu wedliny drobiowej)
  3. lyzeczka oliwy (lub majonezu)
  4. sol, pieprz, szczypta czerwonej papryki dla smaku o koloru

jajka obrac, przekroic na polowki, wyjac zoltka i wrzucic do miseczki

wedline drobniutko posiekac, dodac do zoltek, wmieszac oliwe, doprawic sola, pieprzem i papryka

porcje nadzienia wkladac do jajek

Jajka faszerowane 2

  1. jajka ugotowane na twardo
  2. paluszki surimi
  3. lyzeczka oliwy/majonezu
  4. sol, pieprz do smaku

jajka obrac, przekroic na polowki

wyjete zoltka wymieszac z drobno posiekanym surimi, dodac oliwe/majonez, doprawic do smaku

nadzienie wlozyc do polowek bialek

Fasolowka po tunezyjsku

skladniki:

  1. szklanka fasoli (suszona namoczyc przez noc)
  2. cebula
  3. 2-3 zabki czosnku
  4. lyzka przecieru pomidorowego (30%)
  5. lyzeczka harissy (opcjonalnie czerwone chili)
  6. ras el hanout (lub kolendra)
  7. ewentualnie szorba (drobna kaszka) lub makaron
  8. sol do smaku, oliwa do smazenia

cebule i czosnek drobno posiekac, podsmazyc na lyzce oliwy, dodac przecier, harisse (chili) i przesmazyc, 

wsypac odsaczona fasole, zalac woda, doprowadzic do wrzenia i gotowac do miekkosci

dodac kasze lub makaron (lub zostawic bez jak ja wczoraj) dogotowac, doprawic sola i ras el hanout

smacznego :)

zdjecie z gotowania, bo jak tylko postawilam na stole to zniknela w oka mgnieniu :)

Wracajac do harissy. Jak nie ma w sprzedazy harissy, proponuje poszukac czegos w stylu "puree z chili" - moj maz ostatnio przyniosl z Leader Price sloiczek czegos o nazwie "Puree de piments" (czyli puree z chili) i to jest wlasnie jak harissa, tylko trzeba jeszcze doprawic kolendra w proszku.

Postaram sie tez poprosic tesciowa o przepisik to bedzie mozna zrobic samemu w domciu :)

pozdrawiam serdecznie

Calzone ze szpinakiem i tunczykiem


Jeden z przepisow z teczki i karty pamieci aparatu (z czasow sprzed diety) ;) Wynalazek mojego meza :)

skladniki:

  1. ciasto "na tarte" (takie gotowe kupuje sie w sklepie) lub na pizze
  2. puszka tunczyka w sosie wlasnym
  3. jakas polowa opakowania szpinaku mrozonego (ok 250 g)
  4. kilka zabkow czosnku
  5. sol, pieprz do smaku
  6. ewentualnie kawalek serka topionego, lub zoltego

szpinak rozmrozic, podsmazyc na patelni az woda odparuje, dodac drobno pokrojony czosnek, podsmazyc, doprawic sola i pieprzem, przestudzic, dodac odcisnietego tunczyka, wymieszac dokladnie

ciasto z papierem do pieczenia wylozyc na nasmarowana tluszczem blaszke, na polowe nalozyc farsz, na wierzch mozna dac ser, zlozyc na pol, zlepic brzegi dokladnie

piec w nagrzanym piekarniku

smacznego!