1) rosol na kurczaku z makaronem
2) kurczak z rosolu pozniej upieczony na zloto w piekarniku
3) tagine z tunczykiem
4) owoce i arabskie slodycze

- 0,5 kg - 0,6 kg mąki
- 0,5 kostki drożdży (50g)
- 1 jajko (ja dalam dwa bo wydawalo mi sie dosc dziwne zeby na pol kilo maki w ciescie drozdzowym dawac tylko jedno jajko)
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki masła roztopionego (dalam olej roslinny)
Dodatkowo:
- Dowolne owoce
Nie mam zadnej "normalnej" blaszki do ciasta wiec poprostu rozwalkowalam je (sloikiem, bo od tych wszystkich przeprowadzek nie mam pojecia gdzie leza pudla z moim sprzetem kuchennym typu walek) na cala duza blache do piekarnika. Konfitur starczylo mi na posmarowanie tak trzech czwartych placka wiec na pozostalej jednej czwartej ulozylam gruszke pokrojona w cienkie plasterki.
Po 15 minutach rosniecia w cieplym miejscu calosc wstawilam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i ustawilam czasomierz na 50 minut jak kazal przepis. Dobrze ze obydwoje mamy dobry wech, wiec gdy po 40 minutach wyjmowalam ciasto z piekarnika bylo tylko "bardzo mocno spieczone" od spodu a nie spalone doszczetnie.
Ale i tak wyszlo pyszne.
Idealne na sahur z mlekiem do popicia :)
Az szkoda ze nie zrobilam wtedy zanego zdjecia...