Poniewaz zostalam zapytana o tunezyjskie potrawy dla wegetarian (jedzacych jajka czyli nie-vegan) a mamy akurat srodek zimy pomyslalam o Lablabi. Normalnie lablabi jest potrawa "smieciowa" (wedlug mojej tesciowej), kupowana w budkach na ulicach. Interes sprzedazy lablabi zawsze rozkreca sie zima bo jest to potrawa bardzo rozgrzewajaca.
skladniki:
- pol szklanki hummusu (tzn cieciorki suszonej)
- "stary" chleb tzn nie twardy ale taki np z wczorajszego dnia dajacy sie rwac na kawalki
- po jednym jajku na osobe
- harissa
- kumin (kmin rzymski) w proszku
- oliwa z oliwek
- sol do smaku
hummus (cieciorke) zostawiamy na noc do namoczenia a potem gotujemy jak najdluzej w duzej ( !!!) ilosci wody, to ta woda pozniej bedzie wazna
jajka gotujemy na miekko, ale jak najbardziej miekko poniewaz powinno sie wrecz rozlewac po rozbiciu
kazdej osobie do miseczki nakladamy porcje porwanego na kawalki chleba, zalewamy duza iloscia wody z hummusu, nakladamy ile kto tam chce hummusu, wbijamy po jajku, doprawiamy kminem i harissa oraz oliwa i sola, dokladnie mieszamy
voila!
potrawa bardzo mocno rozgrzewa wiec jak ktos wybiera sie na noc na miasto to po powrocie bardzo przyjemnie sie rozgrzac czyms cieplym do jedzonka :)
4 komentarze:
Fajny przepis! Tylko...hummus w sensie papkę namoczyć?
pozdrówka sylwestrowe!
tzn hummus w ziarenkach, jak to sie po polsku nazywa - cieciorka? cieciorka po arabsku to hummus sorry juz poprawiam zeby bylo jasne...
Witaj, humus, po francusku "houmus" jest nazwa potrawy libanskiej, ugotowana ciecierzyce miksuje sie z tahiné (pasta sezamowa) z dodatkiem czosnku i soku z cytryny.
Jesli nie znasz, koniecznie sprobuj, pycha! Je sie z chlebkiem pita.
Tahine mozna wszedzie dostac, w moim sasiedzkim Leader Price tez jest, ale gdyby nie, to w kazdym sklepie tureckim. Pozdrawiam isia
hummus to po arabsku poprostu cieciorka i stad nazwa tej pasty hummus tahina
znamy ja, czasami robie sama czasami z lenistwa kupuje puszkowana
Prześlij komentarz