Szorba bil krewett czyli po polsku zupa z krewetkami.
Przyrzadzilam juz jakis czas temu i dzisiaj znalazlam zdjecia na karcie pamieci...
Skladniki:
- cwierc kilo krewetek
- cebula
- kilka zabkow czosnku
- przecier pomidorowy
- pol szklanki drobnej kaszki (tzw szorba)/ ewentualnie drobny makaron
- harissa, sol, ewentualnie ziola (na przyklad oregano do smaku)
- cytryna
Krewetki oczyscic i obrac ze skorupek, mozna przekroic na polowki
Na oliwie zeszklic drobniutko posiekana cebule, dodac czosnek, przecier, harisse przesmazyc zalac woda, zagotowac.
Wrzucic krewetki a chwile potem kaszke lub makaron, ugotowac do miekkosci. Doprawic do smaku.
Moja tesciowa dodaje jeszcze szpinak i kolendre lub zielona pietruszke.
Podawac z kawalkami cytryny do wycisniecia do zupki.
1 komentarz:
O super! Z krewetkami mnie przekonuje! :)
pozdr
Prześlij komentarz