wtorek, 24 marca 2009

Szorba bi-l-krewett



Szorba bil krewett czyli po polsku zupa z krewetkami.

Przyrzadzilam juz jakis czas temu i dzisiaj znalazlam zdjecia na karcie pamieci...

Skladniki:

  1. cwierc kilo krewetek
  2. cebula
  3. kilka zabkow czosnku
  4. przecier pomidorowy
  5. pol szklanki drobnej kaszki (tzw szorba)/ ewentualnie drobny makaron
  6. harissa, sol, ewentualnie ziola (na przyklad oregano do smaku)
  7. cytryna

Krewetki oczyscic i obrac ze skorupek, mozna przekroic na polowki

Na oliwie zeszklic drobniutko posiekana cebule, dodac czosnek, przecier, harisse przesmazyc zalac woda, zagotowac.

Wrzucic krewetki a chwile potem kaszke lub makaron, ugotowac do miekkosci. Doprawic do smaku.

Moja tesciowa dodaje jeszcze szpinak i kolendre lub zielona pietruszke.

Podawac z kawalkami cytryny do wycisniecia do zupki.

1 komentarz:

Gosia Oczko pisze...

O super! Z krewetkami mnie przekonuje! :)

pozdr