Od jakiegos czasu moj czas na pisanie bloga zostal mocno okrojony, a w chwilach gdy nawet mam chwile czasu preferuje spedzic go na czytaniu ksiazek, nauce arabskiego i francuskiego, dyskusjach na forach muzulmanskich...
Przez to takze przestalam ostatnio brac udzial w "festiwalach kuchennych" - czasu brak a tu jeszcze nie tylko trzeba ugotowac ale i zrobic zdjecie i opisac - zmeczenie dalo sie we znaki i wstapilo we mnie wiosenne lenistwo.
Jednak festiwal jaj podszedl mi bo obydwoje z mezem bardzo jajka lubimy, poza tym jest kilka potraw tunezyjskich w ktorych jajka sa nieodlaczna czescia...
zacznijmy wiec od Ummik Huriya
skladniki na 2 osoby:
- 2 duze ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- oliwa z oliwek
- sol, pieprz do smaku
- ewentualnie oliwki do przybrania
ziemniaki i marchewki obieramy i gotujemy do miekkosci, scieramy widelcem na grube puree tak zeby w bialej masie ziemniaczanej widac bylo marchewke
dodajemy troche oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy do smaku
wykladamy na talerz, na wierzchu ukladamy jajka na twardo pokrojona w czastki i ewentualnie oliwki, calosc polewamy oliwa z oliwek
jemy z chlebem
nie jest to danie glowne, podaje sie je jako "side dish" po szorbie, i kuskusie, albo jako przystawka na poczatku
no wiec tyle potrawa podstawowa
na codzien nie zawsze mamy w lodowce wszystkie skladniki, powstaja wiec rozne wariacje na temat
np dzisiaj ugotowalam ziemniaki i jajka (po 2 ziemniaki i po 2 jajka na lebka), marchewki nie mialam
jedno i drugie pokroilam w plasterki i poukladalam nam na talerzach, polalam oliwa z oliwek, posypalam sola i kuminem i podalam z dodatkiem harissy i swieza bagietka
mniam - pyszny lunchyk :)
1 komentarz:
Wersja oryginalna przepisu przemówiła do mnie kolorystycznie. To pure z ziemniaków i marchewki to świetny pomysł :) A do tego ta chrupiąca bagietka... rozmarzyłam się.
Prześlij komentarz