- 1 kg miesa wolowego mielonego (chudego)
- 1-1,5 kg maki pszennej
- kilka duzych ziemniakow
- 2 jaja
- 0,3 litra mleka
- 100 gram masla
- sol i pieprz.
Ziemniaki obrac i umyc, pokroic w drobna kosteczke (naprawde drobna), dodac do miesa, posolic, popieprzyc i dokladnie wymieszac.
Maslo rozpuscic w goracym mleku (ja poniewaz nie oplacalo mi sie kupowac masla dla 100 gram uzytych w przepisie dalam olej) nie gotowac.
Wbic jaja do maki, posolic, zalac mlekiem z tluszczem, wyrobic gladkie ciasto - uwaga poczatkowo sie lepi do rak
Ciasto rozwalkowac na grubosc ok 2-3 mm, wykrajac duze kola (srednicy 10-12 cm) nakladac porcje farszu, zakleic (nie umialam na podstawie zdjec Smoka odtworzyc dokladnie ksztaltu jaki powinny osiagnac wiec zrobilam w postaci zlepionych u gory sakiewek) i ukladac w naczyniu do gotowania na parze ( ja uzylam kesy - garnka do gotowania kuskusu: na dol dalam wode do gotowania, gore posmarowalam pedzelkiem olejem co by manty nie przywieraly i poukladalam do gotowania ). Gotowac 45minut do godziny (uwaga ciasto powieksza objetosc wiec nie ukladac zbyt scisle kolo siebie).
Podawac z miseczka roztopionego masla, ktorym polewamy nadzienie po przegryzieniu ciasta.
smacznego.
Mi z polowy porcji wyszlo 15 duzych mantow. Ugotowalam polowe, no prawie bo 7 a reszte wlozylam do zamrazarki. Porcja skladajaca sie z 3 spokojnie wystarczyla mojemu mezowi a ja z trudem zjadlam dwa. Do nich zrobilam ulubiony przez Kulkowatego sos tzatziki:
- spory ogorek starty na tarce
- jogurt naturalny (gesty, grecki, z braku dostepnosci mozna w ostatecznosci uzyc serka homogenizowanego)
- 2 zabki czosnku drobno pokrojone
- sol pieprz do smaku
wszystko razem wymieszac, doprawic odstawic do przegryzienia.
Wyszlo pycha, zdjecia na razie sa w aparacie, bo nie chce mi sie kupic baterii zeby je sciagnac na komputer. Inshallah na dniach wrzuce i zdjecia.
EDIT 23. 09.2009
2 komentarze:
Hej Fatka! A jak długo to trzymasz na parze? Rozumiem wołowinka na surowo w środek idzie, tak? To jak długo trzymać, żeby nie mieć surowej albo zelówki?
w poscie jest napisane zeby gotowac na parze 45 minut do godziny
ja na ogol trzymam okolo godziny i mieso w srodku jest dobrze ugotowane
Prześlij komentarz