skladniki:
piers z kurczaka
mala cebula
mala cukinia
mala puszka groszku
bulion drobiowy (gotowy lub kostka rozpuszczona w wodzie) jakies 2 szklanki
lyzka maki
olej do smazenia
sol, pieprz do smaku
cebule pokroic w kostke i podsmazyc na oleju
kurczaka pokroic w kostke, przesypac maka i wrzucic do cebuli, razem podsmazyc
do miesa z cebula dodac pokrojona w kosteczke lub polplasterki cukinie i podlac bulionem caly czas mieszajac do uzyskania jasnego sosu, zagotowac i gotowac do miekkosci miesa (jakies 10-15 minut powinno wystarczyc)
do gotujacego sie sosu dodac groszek odsaczony z zalewy i jeszcze chwile pogotowac do wymieszania sie smakow, na koniec doprawic swiezo mielonym pieprzem i ewentualnie sola
podawac z ugotowanym na sypko ryzem i surowka z tartej marchewki z jablkiem (lub z kapusta kiszona z marchewka i jablkiem) oraz np z ajranem do picia
czwartek, 9 grudnia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz