niedziela, 29 lipca 2012

iftar 28/07/2012

Kulkowaty musial wczesniej do pracy wiec siedzialam sama z Frodziakiem. Nie chcialo mi sie gotowac wiec tylko zrobilam kakao zeby przerwac post z daktylami i salatki:
slata blenkite i guacamole

slata blenkite
skladniki:
bagietka

na sos:
cytryna lub ocet
olej z oliwek
harissa
sol

pomidor,
kawalek ogorka
ewentualnie cebulka

do przybrania:
jajko na twardo
oliwki (zielone lub czarne do wyboru)
tunczyk z puszki

przygotowac kubek sosu winegret (wymieszac olej z sokiem z cytryny lub octem i sola)

przygotowac salatke: wymieszac pokrojonego pomidora z ogorkiem i cebulka i lyzka -dwiema winegretu

bagietke pokroic na cienkie plasterki i kazdy moczyc w sosie i smarowac harissa, na wierzch dawac odrobine salatki i przystroic jajkiem oliwkami lub tunczykiem z puszki


guacamole 
skladniki:
awokado
pomidor
ewentualnie cebulka
rozgnieciony zabek czosnku
sok z cytryny
kolendra
jajko na twardo

pomidora przekroic na polowki usunac gniazda nasienne i pokroic w droba kostke
awokado obrac, miazsz rozgniesc z sokiem z cytryny i czosnkiem, wymieszac z pomidorem i posiekana cebulka
przybrac pokrojonym jajkiem na twardo i posypac posiekana kolendra

jesc z chlebem albo nachosami

smacznego!


Brak komentarzy: