niedziela, 28 grudnia 2008

Sezam sezam sezam


Tahina

Tahina to pasta z mielonego sezamu. Z czasem rozwarstwia sie na mase sezamowa i olej, mozna ja wtedy rozlac na dwie czesci.

Nie jest to potrawa typowa dla Maghrebu, spotkac ja mozna w kuchni Bliskiego Wschodu: w Libanie, Syrii, Palestynie. Dodaje sie ja do hummusu albo do baba ghanouch. Mozna tez jesc jak oliwe poprostu z chlebem.

Moj maz ostatnio jakos dziwnie zaskoczyl z tahina. Je ja ciagle: z harissa i chlebkiem, do jajek, do wszystkiego. Pyszna jest na slodko wymieszana z miodem - smakuje wtedy jak halva.

A wy czy znacie inne potrawy z sezamem? Moze zrobimy tydzien sezamowy? Co wy o tym myslicie?


2 komentarze:

Gosia Oczko pisze...

Ja jestem za! :) Brat mi się pochwalił rybką, którą popełnił w sezamowej panierce i mam chętkę ;)

pozdrówka!

Anonimowy pisze...

Na pewno pyszne sa ciasta z dodatkiem sezamowej vmasy, albo jakies duszone warzywa jak baklazan z tym dodatkiem..mmm pycha

Podrozniczka