Tahina
Tahina to pasta z mielonego sezamu. Z czasem rozwarstwia sie na mase sezamowa i olej, mozna ja wtedy rozlac na dwie czesci.
Nie jest to potrawa typowa dla Maghrebu, spotkac ja mozna w kuchni Bliskiego Wschodu: w Libanie, Syrii, Palestynie. Dodaje sie ja do hummusu albo do baba ghanouch. Mozna tez jesc jak oliwe poprostu z chlebem.
Moj maz ostatnio jakos dziwnie zaskoczyl z tahina. Je ja ciagle: z harissa i chlebkiem, do jajek, do wszystkiego. Pyszna jest na slodko wymieszana z miodem - smakuje wtedy jak halva.
A wy czy znacie inne potrawy z sezamem? Moze zrobimy tydzien sezamowy? Co wy o tym myslicie?
2 komentarze:
Ja jestem za! :) Brat mi się pochwalił rybką, którą popełnił w sezamowej panierce i mam chętkę ;)
pozdrówka!
Na pewno pyszne sa ciasta z dodatkiem sezamowej vmasy, albo jakies duszone warzywa jak baklazan z tym dodatkiem..mmm pycha
Podrozniczka
Prześlij komentarz