środa, 22 kwietnia 2009

Fasolowka po tunezyjsku

skladniki:

  1. szklanka fasoli (suszona namoczyc przez noc)
  2. cebula
  3. 2-3 zabki czosnku
  4. lyzka przecieru pomidorowego (30%)
  5. lyzeczka harissy (opcjonalnie czerwone chili)
  6. ras el hanout (lub kolendra)
  7. ewentualnie szorba (drobna kaszka) lub makaron
  8. sol do smaku, oliwa do smazenia

cebule i czosnek drobno posiekac, podsmazyc na lyzce oliwy, dodac przecier, harisse (chili) i przesmazyc, 

wsypac odsaczona fasole, zalac woda, doprowadzic do wrzenia i gotowac do miekkosci

dodac kasze lub makaron (lub zostawic bez jak ja wczoraj) dogotowac, doprawic sola i ras el hanout

smacznego :)

zdjecie z gotowania, bo jak tylko postawilam na stole to zniknela w oka mgnieniu :)

Wracajac do harissy. Jak nie ma w sprzedazy harissy, proponuje poszukac czegos w stylu "puree z chili" - moj maz ostatnio przyniosl z Leader Price sloiczek czegos o nazwie "Puree de piments" (czyli puree z chili) i to jest wlasnie jak harissa, tylko trzeba jeszcze doprawic kolendra w proszku.

Postaram sie tez poprosic tesciowa o przepisik to bedzie mozna zrobic samemu w domciu :)

pozdrawiam serdecznie

Brak komentarzy: