sobota, 25 kwietnia 2009

faszerowane pieczarki

  1. 6 duzych ladnych pieczarek (dalam po 3 na lebka)
  2. pol malej cebuli
  3. 2 jaja
  4. sol, pieprz do smaku
  5. lyzka oliwy do smazenia

z pieczarek wyciac nozki i troche ze srodka (tak zeby byly nieuszkodzone kapelusze do faszerowania) i je  drobno pokroic

pol cebuli drobniutko posiekac

jedno jajko ugotowac na twardo, obrac ze skorupki i drobno pokroic

na oliwie zeszklic cebule, dodac pokrojone pieczarki (tzn nozki i to ze srodka) przesmazyc zeby nie byly surowe, wymieszac z pokrojonym jajkiem i wystudzic

doprawic sola i pieprzem, wbic jajo i dokladnie wymieszac

mase nakladac do kapeluszy pieczarek, z lekka "gorka"

faszerowane grzyby ulozyc w blaszce do pieczenia i piec jakies pol godziny

podawac z dodatkiem np zielonej salaty 

Brak komentarzy: