Pieczarkowe
skladniki:
- ladne pieczarki
- lyzka oliwy
- sok z cytryny
- troszke soli do smaku
- zmiazdzony zabek czosnku (lub drobno posiekany)
pieczarki pokroic w cienkie plasterki, rozlozyc na talerzach,
z oliwy, soku z cytryny, z dodatkiem soli i czosnku ukrecic vinegret (wiem, ze prawidlowo po francusku sie pisze inaczej ale nie chce mi sie sprawdzac jak), ktorym skropic grzyby
odstawic na jakis czas do "przegryzienia"
Fenkulowe
skladniki:
- fenkul
- + vinegret (jak wyzej)
fenkul pokroic w cienkie plasterki (w miare mozliwosci bo sie rozpada)
rozlozyc na talerzach skropic vinegretem i odstawic do przegryzienia
Baklazan
skladniki:
- mlody baklazan
- skladniki na vinegret
Baklazana myjemy i bez obierania ze skorki kroimy wzdluz w mozliwie najciensze plasterki (ja najpierwsz przekroilam na pol i dopiero polowki kroilam wzdluz na plasterki), a nastepnie grillujemy lub przesmazamy na suchej patelni (lub lekko tylko maznietej oliwa). Zrumienione ukladamy na talerzach i skrapiamy vinegretem. Odstawiamy... do przegryzienia
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz