sobota, 25 kwietnia 2009

Wegetarianskie carpaccio

Pieczarkowe

skladniki:

  1. ladne pieczarki
  2. lyzka oliwy
  3. sok z cytryny
  4. troszke soli do smaku
  5. zmiazdzony zabek czosnku (lub drobno posiekany)

pieczarki pokroic w cienkie plasterki, rozlozyc na talerzach,

z oliwy, soku z cytryny, z dodatkiem soli i czosnku ukrecic vinegret (wiem, ze prawidlowo po francusku sie pisze inaczej ale nie chce mi sie sprawdzac jak),  ktorym skropic grzyby

odstawic na jakis czas do "przegryzienia"

Fenkulowe

skladniki:

  1. fenkul
  2. + vinegret (jak wyzej)

fenkul pokroic w cienkie plasterki (w miare mozliwosci bo sie rozpada)

rozlozyc na talerzach skropic vinegretem i odstawic do przegryzienia

Baklazan

skladniki:

  1. mlody baklazan
  2. skladniki na vinegret

Baklazana myjemy i bez obierania ze skorki kroimy wzdluz w mozliwie najciensze plasterki (ja najpierwsz przekroilam na pol i dopiero polowki kroilam wzdluz na plasterki), a nastepnie grillujemy lub przesmazamy na suchej patelni (lub lekko tylko maznietej oliwa). Zrumienione ukladamy na talerzach i skrapiamy vinegretem. Odstawiamy... do przegryzienia

Smacznego!

Brak komentarzy: