niedziela, 5 kwietnia 2009

salatki po tunezyjsku

U nas juz wiosna, drzewa sie zielenia, ptaki spiewaja. Czas wiec na bardziej "wiosenne" jedzonko :)

skladniki:

  1. pol ogorka "weza"
  2. 2 sredniej wielkosci pomidory
  3. 2 zielone chili (te wieksze)
  4. jablko
  5. srednia cebula
  6. oliwa
  7. sol
  8. sok z pol cytryny
  9. troche wody

Ogorek, pomidory i jablko kroimy w drobna kosteczke, cebule szatkujemy jak najdrobniej, chili tak samo. Wszystko razem mieszamy, polewamy paroma lyzkami oliwy, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy pare lyzek zimnej wody. Odstawiamy do przegryzienia :)

Rozkladamy na talerze

skladniki (2)

  1. pomidor
  2. pol ogorka
  3. troche zielonej salaty
  4. pol cebuli
  5. oliwa, sol, sok z cytryny, woda

Pomidor, ogorek i cebule kroimy w drobna kosteczke. Salate rwiemy lub kroimy w male kawalki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy oliwe, cytryny i sol, mieszamy, i dodajemy troche wody zeby powstalo takie "blotko".

(Przepraszam ze nie mam zdjecia tej drugiej salatki, ale w sumie ona taka "zwykla" ;) )

Smacznego!

Brak komentarzy: