Kazdy zna tagine. Marokanskie. Pyszne kawalki mieszne w sosie, rodzaj naszego "gulaszu". W Tunezji tagine to zupelnie inna potrawa - rodzaj jajecznej zapiekanki. Sa rozne rodzaje tagine: najabardziej "klasyczne" z ziemniakami i watrobka, albo z makaronem, z tunczykiem, czy z kurczakiem w srodku. Stale przy wiekszosci rodzajow tagine sa ziemniaki, zielona pietruszka, bulka tarta, serek... No przede wszystkim jajka :)
No to zaczynamy,
skladniki:
- 10 jaj
- mala puszka tunczyka
- cebula
- peczek zielonej pietruszki
- ze 3 ziemniaki
- duza lyzka bulki tartej
- garsc tartego sera (najlepiej w rodzaju parmezan)
- kamun (kmin rzymski), kolendra, sol (lub gotowa mieszanka ras-el-hanout)
- olej
- ewentualnie platy ciasta na brik
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobna kosteczke, podsmazamy na zloto na oleju, odsaczamy na serwetce
Pietruszke drobno siekamy
Cebule drobno siekamy.
Warzywa mieszamy, dodajemy odsaczonego tunczyka, bulke tarta, ser, doprawiamy i dokladnie mieszamy, po jednym wbijamy 9 jaj caly czas dokladnie mieszajac.
Blaszke smarujemy olejem, jezeli mamy ciasto jak na brik wykladamy nim blaszke (jezeli nie mamy ciasta wystarczy bulka tarta do wysypania blaszki), wlewamy mieszanke jajeczna, wyrownujemy powierzchnie, posypujemy odrobina tartego sera i smarujemy rozmaconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni, najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest dopieczone w srodku.
Kroimy na kwadraty lub prostokaty (a wlasciwie szesciany lub prostopadlosciany).
Podaje sie jako "side dish" dodatek do dania glownego.
1 komentarz:
Świetny pomysł! A tuńczyka lubię :)
Prześlij komentarz