Z notatnika i karty pamieci...
skladniki na 4 porcyjki:
- 3 szklanki mleka
- "laska" cynamonu
- kilka gozdzikow
- ok 5 nasion kardamonu
- pol jablka (slodkiego)
- pol gruszki
- lyzeczka kawy rozpuszczalnej
- lyzeczka maki, zoltko
Z mleka odlac pol szklanki, reszte wlac do rondelka, wrzucic cynamon, kilka gozdzikow, z nasion kardamonu wyjac nasionka ze srodka i wrzucic do mleka. Wstawic wszystko na malusienki ogien i powolutku podgrzewac. Gdy nabierze aromatu przecedzic przez sitko zeby odlac te wszystkie farfocle. Do goracego mleka dodac kawe i dokladnie wymieszac.
Do zimnego mleka (odlanego na poczatku) dodac lyzeczke maki, dokladnie rozetrzec zeby nie bylo grudek, nastepnie dodac zoltko (dokladnie oddzielone od bialka) i wszystko razem rozstrzepac. Po jednej lyzce dodawac gorace mleko dokladnie mieszajac zeby jajko sie nie zsiadlo. Wszystko wlac do rondelka i powolutku zagotowac nie dopuszczajac do wrzenia, caly czas mieszajac.
Z jablka i gruszki odkroic kilka plasterkow do dekoracji, reszte pokroic w drobniutka kosteczke i rozlozyc do salaterek lub szklaneczek. Zalac masa mleczna, ozdobic odlozonymi kawalkami jablka i gruszki i odstawic w chlodne miejsce (np do lodowki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz