skladniki:
- baklazan lub cukinia (ja dalam cukinie)
- srednia cebulka
- 2 pomidory
- na farsz:
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- lyzka oliwy z oliwek
- 2 duze lyzki 30% przecieru pomidorowego (lub sos pomidorowy z kartonika)
- kilka zabkow czosnku
- bazyli, oregano, sol do smaku
- 4 jajka
- filizanka mleka
- sol, oregano, bazylia do smaku
- ewentualnie tarty ser do posypania
cukinie, cebule i pomidora kroimy w plasterki
soczewice namaczamy pare godzin (szybciej sie ugotuje), potem odsaczamy i wrzucamy do garnka, dodajemy oliwe, pokrojony czosnek i przecier, gotujemy do miekkosci
po wystudzeniu soczewice miksujemy, ale nie do konca, tylko zeby powstala taka gesta masa, doprawiamy bazylia i oregano (dosc mocno smak powinien byc intensywny, poneiwaz podczas pieczenia soczewica straci troche na smaku)
na dno foremki wysmarownej tluszczem wykladamy warstwe z polowy cukinii, na to cebule oraz czesc pomidorow (reszte zostawiamy do ozdobienia na wierzchu) mkazda warstwe lekko solimy i posypujemy odrobina ziol
na warzywa wykladamy mase z soczewicy, poniewaz jest dosc zwarta, widelcem robimy w masie "dziurki"
na wierzch ukladamy druga warstwe cukinii, pomidory, posypujemy serem i ziolami
w miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, zeby powstal sos, zalewamy nim potrawe i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakies pol godziny - czterdziesci minut (w zaleznosci od piekarnika) az sos sie zetnie a calosc upiecze
po wyjeciu z piekarnika dorze troche odczekac wtedy masa jest bardziej zwarta i duzo latwiej sie kroi
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz