niedziela, 10 maja 2009

Wegetarianska mussaka




skladniki:

  • baklazan lub cukinia (ja dalam cukinie)
  • srednia cebulka
  • 2 pomidory
  • na farsz:
  1. 2 szklanki zielonej soczewicy
  2. lyzka oliwy z oliwek
  3. 2 duze lyzki 30% przecieru pomidorowego (lub sos pomidorowy z kartonika)
  4. kilka zabkow czosnku
  5. bazyli, oregano, sol do smaku
  • 4 jajka
  • filizanka mleka
  • sol, oregano, bazylia do smaku
  • ewentualnie tarty ser do posypania

cukinie, cebule i pomidora kroimy w plasterki

soczewice namaczamy pare godzin (szybciej sie ugotuje), potem odsaczamy i wrzucamy do garnka, dodajemy oliwe, pokrojony czosnek i przecier, gotujemy do miekkosci

po wystudzeniu soczewice miksujemy, ale nie do konca, tylko zeby powstala taka gesta masa, doprawiamy bazylia i oregano (dosc mocno smak powinien byc intensywny, poneiwaz podczas pieczenia soczewica straci troche na smaku) 

na dno foremki wysmarownej tluszczem wykladamy warstwe z polowy cukinii, na to cebule oraz czesc pomidorow (reszte zostawiamy do ozdobienia na wierzchu) mkazda warstwe lekko solimy i posypujemy odrobina ziol

na warzywa wykladamy mase z soczewicy, poniewaz jest dosc zwarta, widelcem robimy w masie "dziurki"

na wierzch ukladamy druga warstwe cukinii, pomidory, posypujemy serem i ziolami

w miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, zeby powstal sos, zalewamy nim potrawe i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakies pol godziny - czterdziesci minut (w zaleznosci od piekarnika) az sos sie zetnie a calosc upiecze

po wyjeciu z piekarnika dorze troche odczekac wtedy masa jest bardziej zwarta i duzo latwiej sie kroi

smacznego

Brak komentarzy: