przez jakis czas mialam faze na barszczyk czerwony. Oczywiscie klasycznie z kartonika lub proszku (polski sklep mi je dostarcza). Dosmaczam ejszcze taki barszczyk czosnkiem i zmiazdzonym pieprzem
a co do niego?
moze krokieciki?
a co do niego?
moze krokieciki?
skladniki:
- wczesniej usmazone nalesniki
- pol cebuli
- pieczarki (swieze lub o dziwo znalazlam pieczarki w puszce ktore nie byly marynowane ani nie byly w oliwie)
- jajko i bulka tarta do obtoczenia
- olej do smazenia
- sol, pieprze do smaku
cebulke zeszklic na oleju, dodac pieczarki, podsmazyc az do odparowania plynu, doprawic sola i pieprzem
farsz nakladac do nalesnikow, te zwijac w krokiety (nalozyc farsz na brzeg blizej siebie, zaczac zwijac dosc scislo, w polowie zalozyc oba wolne brzegi i skonczyc zwijanie)
kazdy krokiet obtaczac w jajku rozmaconym z odrobina zimnej wody a nastepnie w buleczce tartej
smazyc na zloto (mi sie usmazyly troche za mocno) na oleju
z tylu na talerzyku widac tez placuszki z maki z cieciorki, tez smaczny dodatek do barszczu
skladniki:
- filizanka maki z cieciorki
- posiekana drobno cebulka
- ewentualnie posiekane chili
- woda
dodac posiekana cebule i chili
lyzka nakladac placuszki, smazyc na oleju lub oliwie na zloto z obu stron
smacznego
5 komentarzy:
We Francji też macie polskie sklepy? :)
tu sa sklepy z calego swiata, imigranci kazdej narodowosci przywoza ze soba kawalek swojego kraju ;)
o polskim sklepie kolo Menilmontant pisalam kilka postow wczesniej i wklejalam ich ulotke
ohhh jak to pycha wyglada....
musze narobic takich "krokietow" :)
ale Fati smaka narobilas..
takie krokieciki napewno beda tez dobre z kapustka kiszona
jeszcze takich nie robilam
Dzień dobry :)
Zapraszam do wspólnej zabawy kulinarnej :) Szczegóły na moim blogu!
Pozdrawiam serdecznie!
Prześlij komentarz