piątek, 27 sierpnia 2010
Nalesniki z farszem z kaszy gryczanej
Na ciasto:
1,5 szklanki maki
2 jajka
1 szklanka mleka
2 lyzki oliwy
Na farsz:
torebka kaszy gryczanej (100 g)
duza cebula
pare zabkow czosnku
1 jajko
ewentualnie tarty ser (garsc)
sol, pieprz do smaku
kasze ugotowac i przestudzic
w miedzyczasie przygotowac ciasto na nalesniki, mieszajac jajka z mlekiem, maka i odrobina soli, wyrobic gladkie lejace sie ciasto, ewentualnie rozrzedzic odrobina wody
usmazyc cienkie nalesniki
przygotowac farsz:
cebule drobno posiekac, podsmazyc na lyzce oliwy z dodatkiem czosnku, wymieszac z kasza;
dodac ser, jajko; wymieszac i doprawic do smaku, jezeli nadzienie jest za suche mozna dodac smietany
farszem smarowac nalesniki, zwijac w rulon badz skladac w cwiartki
przed podaniem podsmazyc
smacznego :)
mozna jest z ketchupem, harissa, jogurtem, dowolnym sosem lub na sucho
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz