poniedziałek, 12 stycznia 2009

chubza merfoussa

Skoro przygotowalismy chapati, to powiem wam jak je mozna wykorzystac robiac potrawe tunezyjska

potrzebne nam beda:

  1. ze 4 placki chapati
  2. duza cebula
  3. ze 3 duze zabki czosnku
  4. 2 duze pomidory
  5. pol lyzeczki harissy
  6. ewentualnie przecier pomidorowy
  7. sol do smaku
  8. oliwa z oliwek

najpierw przygotowujemy sos: 

na oliwie z oliwek podsmazamy drobno pokrojona cebule, dodajemy posiekany czosnek a nastepnie pomidory pokrojone w kostke, gotujemy zeby powstal sos (mozna podlac paroma lyzkami wody)

Doprawiamy harissa i sola, mozna dodac troche przecieru jezeli sos jest za lekki.

Do glebokiego talerza wkladamy chapati porwane na kawalki, polewamy sosem i dokladnie mieszamy.

Niestety nie mialam okazji ani sprobowac ani zrobic zdjecia, poniewaz nie wykazalam sie refleksem i dalam miske Kulkowi do zaniesienia na stol. Niestety potrawa nie dotrwala poniewaz zostala doslownie pochlonieta przez mojego slubnego...

Ech trudno...

Ale moze chociaz wy sprobujecie... :) Smacznego

Edit 14/01/2009

Zdjecie chubza merfoussa

Brak komentarzy: