poniedziałek, 20 kwietnia 2009

Salatka z fenkulem.

Fenkul alias koper wloski to jedno z moich ulubionych warzyw. Ten bialy zlamany zielenia kolor, intensywny smak. Pyszny nawet sam tylko w towarzystwie soli i oliwy z oliwek. Pokrajany w cieniutkie plasterki (a raczej kawalki bo budowa warstwowa uniemozliwia stworzenie plastra idealnego) skropiony oliwa z oliwek i cytryna oraz posypany szczypta parmezanu jest swietnym zamiennikiem carpaccio... Ech...

No wiec ostatnio na naszym stole czesto gosci taka oto prosta salatka:

  1. fenkul
  2. pomidor
  3. kawalek ogorka
  4. pol cebuli
  5. lyzka oliwy z oliwek
  6. sok z pol cytryny
  7. sol do smaku

fenkul, pomidor, ogorek i cebule pokroic w kosteczke, wymieszac, skropic oliwa i sokiem z cytryny, dosolic do smaku, oczywiscie wymieszac

Salatka swietna do wszystkiego, najlepiej smakuje do mniesa (np steku). Super tez jako samodzielne danie np na lunch, bo fenkul cudownie wprost syci

Brak komentarzy: