Fenkul alias koper wloski to jedno z moich ulubionych warzyw. Ten bialy zlamany zielenia kolor, intensywny smak. Pyszny nawet sam tylko w towarzystwie soli i oliwy z oliwek. Pokrajany w cieniutkie plasterki (a raczej kawalki bo budowa warstwowa uniemozliwia stworzenie plastra idealnego) skropiony oliwa z oliwek i cytryna oraz posypany szczypta parmezanu jest swietnym zamiennikiem carpaccio... Ech...
No wiec ostatnio na naszym stole czesto gosci taka oto prosta salatka:
- fenkul
- pomidor
- kawalek ogorka
- pol cebuli
- lyzka oliwy z oliwek
- sok z pol cytryny
- sol do smaku
fenkul, pomidor, ogorek i cebule pokroic w kosteczke, wymieszac, skropic oliwa i sokiem z cytryny, dosolic do smaku, oczywiscie wymieszac
Salatka swietna do wszystkiego, najlepiej smakuje do mniesa (np steku). Super tez jako samodzielne danie np na lunch, bo fenkul cudownie wprost syci
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz