skladniki:
- 4 duze ziemniaki
- cebula
- 3 zabki czosnku
- sol pieprz do smaku
- 2 jajka
- maka
ziemniaki zostaly obrane i starte na tarce o duzych oczkach, do ziemniakow takze na tarce starta zostala cebula, drobno posiekany czosnek tez wrzucony zostal do ziemniakow
calosc wymieszana z jajkami, sola i spora porcja mielonego pieprzu, maki tyle ile sie wmiesza, zeby powstalo zwarte ciasto ale ziemniaczane a nie maczne z ziemniakami (na moje oko nie wiecej niz szklanka, ale glowy nie dam)
z pierwszej polowy ciasta na oleju smazone male placuszki...
a z drugiej polowy ciasta usmazone zostaly 2 duze placki, ktorych przewracanie na druga strone bylo bardzo trudne technicznie ale jednak wykonalne
na duze placki wylozony zostal zielony sos i po kawalku miecha dla zglodnialych i zmeczonych po pracy fizycznej (Kulek) lub umyslowej (ja)...
skladniki na zielony sos:
- duza cebula drobno posiekana
- 2 duze zabki czosnku
- duzy por
- 2 galazki selera razem z liscmi
- 2 kawalki miesa baraniego razem z kostka
- sol, pieprz, ras el hanout do smaku
- olej do smazenia
cebule zeszklilam na oleju, dodalam posiekany czonek, pokrojonego pora i posiekanego selera, przesmazylam razem, dodalam mnieska, zalalam 2 duzymi szklankami wody i gotowalam do miekkosci mieska i zredukowania sosu
doprawilam sola, pieprzem, lyzeczka ras el hanout
goracy i parujacy sos wylozylam na usmazone wczesniej duze placki ziemniaczane, na srodku polozylam po porcji mnieska
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz