skladniki:
duza cebula
kilka ziemniakow (ja dalam tak z 6 srednich)
litr wody
sol, pieprz, kostka rosolowa do smaku
Cebule posiekac w kosteczke, ziemniaki obrac i pokroic w drobna kostke.
Na oleju zbrazowic cebulke, dodac ziemniaki, podsmazyc az przestana byc surowe, zalac woda zagotowac. Gdy ziemniaki beda miekkie calosc zmiksowac i voila. W zaleznosci od ilosci ziemniakow zupka bedzie bardziej lub mniej gesta - tu panuje dowolnosc.
Teraz wystarczy juz tylko doprawic jak sie komu podoba i smacznego! Ja dalam kostke rosolowa wolowa, swiezo mielony pieprz i odrobinke slodkiej papryki w proszku. Jak kto lubi mozna zabielic smietana (ja smietany jesc nie moge).
Zupke mozna jesc sama, z dodatkiem chlebka, grzanek lub groszku ptysiowego...
PS od kilku dni w moim domu pojawil sie mikser (dostalam w prezencie) wiec wykorzystalam go i wyprobowalam przy gotowaniu zupki
1 komentarz:
A ja się zakochałem w chlebie pita i znowu coś z niego zrobiłem, teraz w wersji bardziej polskiej :) A takiej kartoflanki to jeszcze nie jadłem :)
Prześlij komentarz